Počasí dnes12 °C, zítra14 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

FOTO: Nový zastávkový označník na Palackého náměstí ukáže aktuální časy příjezdů i mapy okolí

Na tramvajové zastávce Palackého náměstí je od středy 30. září nainstalován prototyp nového zastávkového označníku. Ten vytvořili designéři ze studia Olgoj Chorchoj. Nový označník je dalším prvkem, který má vtisknout MHD zastávkám důstojnější podobu a také cestujícím poskytnout více informací. Na Palackého náměstí by měl být testován minimálně půl roku.

Kombinace papírových informací i elektronického displeje

Do pražského mobiliáře kromě laviček a plánovaných nových zastávek přibude další prvek, tentokrát v podobě nového označníku. Věřím, že na něm Pražané ocení hlavně elektronický displej s aktuálními odjezdy a příjezdy. V rámci připravovaného projektu Jednotný informační systém hlavního města Prahy mají navíc na označník přibýt i zcela nové informace, jako jsou mapy okolí nebo směrovky na nejbližší cíle dostupné pěšky,“ uvádí pražský primátor Zdeněk Hřib.

Myšlenka inovace zastávkového označníku vznikla již před několika lety. Vzhledově navazuje na již vysoutěžené prvky městského mobiliáře, jako je zastávkový přístřešek, lavička, zábradlí nebo odpadkový koš. 

Nově vytvořený systém dokáže kombinovat dostatek prostoru pro papírové informace i elektronický displej, který zobrazuje aktuální odjezdy nejbližších spojů.

K MHD také patří prostor zastávek, kde lidé čekají na spoj. Podle náměstka pražského primátora a radního Adama Scheinherra byl městský mobiliář dlouho přehlížený. „Ať už se jedná o dopravní stavbu, nebo označník, vždy musíme myslet na to, aby výsledek vypadal pěkně, byl nápomocný Pražanům a zapadal do svého okolí,“ dodává Scheinherr.

V rámci projektu Jednotný informační systém hl. m. Prahy je počítáno s umístěním zcela nových typů informací pro cestující. Jedná se o mapy blízkého i vzdáleného okolí či směrovky na nejbližší pěší cíle. V plánu je také výrazné písmenné označení konkrétního nástupiště, které by mělo usnadnit orientaci cestujících. V rámci projektu Jednotného informačního systému a jeho pilotních projektů si budou moci cestující sami zvolit nejvhodnější způsob zobrazení informací pro konkrétní typy zastávek.

Orientace pro řidiče i pro cestující

Nový označník je vedle přístřešku důležitým nosičem informací na zastáce. Zároveň slouží jako významný orientační prvek jak pro řidiče, tak pro cestující

Označník navrhlo a vyrobilo studio Olgoj Chorchoj na základě zadání organizace ROPID a v úzké spolupráci s majoritním vlastníkem zastávkových sloupků v Praze – Dopravním podnikem hl. m. Prahy. 

Podle předsedy představenstva a generální ředitel pražského dopravního podniku Petra Witowského nový označník vkusně doplňuje návrh na nový městský mobiliář a využívá moderní infromační technologie 21. století. Podle jeho slov je nutné nový označník nechat nejdříve otestovat během všech čtyř ročních období a ověřit výdrž a funkčnost jeho techologií.

Budu rád, pokud bude do budoucna umět zobrazovat elektronicky také například jízdní řády, tuto technologii ostatně v současnosti testujeme na zastávce Nádraží Vysočany. V neposlední řadě jsou pro nás důležité pořizovací náklady, nákladová stránka údržby tohoto zařízení a z provozního hlediska rychlost i možnost výměny informací,“ upřesňuje Petr Witowski.

V rámci testování se uskuteční také průzkum mezi cestujícími, kteří budou hodnotit různé formy zveřejňovaných informací. To pak poslouží k definování nového zastávkového standardu nejen pro pražskou MHD, ale výhledově i pro celý systém Pražské integrované dopravy.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky zastávka, Palackého náměstí, označník, tramvaj, Olgoj chorchoj, městská hromadná doprava, Praha, nábytek, projekt, Adam Scheinherr, Petr Witowski, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Zdeněk Hřib, Pražská integrovaná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Nový zastávkový označník na Palackého náměstí ukáže aktuální časy příjezdů i mapy okolí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.