Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Stanice metra Jiřího z Poděbrad čeká oprava. Bude stát přes miliardu

Pražský dopravní podnik (DPP) vypsal zakázku na monitoring podloží a zdokumentování budov či sítí nutných pro opravy ve stanici metra A Jiřího z Poděbrad. Práce by měly vyjít na maximálně 25,03 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek. DPP plánuje ve stanici vyměnit eskalátory, vybudovat výtahy a stanici celkově rekonstruovat. Celá oprava má podle předběžného odhadu stát asi 1,3 miliardy. Stanice byla zprovozněna na konci roku 1980.

DPP je největší městskou firmou a zaměstnává téměř 11.000 lidí. Provozuje metro, tramvaje, autobusy a lanovku. Metro přepravilo loni 440,49 milionu cestujících, což bylo více než předloni. Stejně jako předloni nejvytíženější byla přestupní stanice Můstek mezi linkami A a B a nejvytíženější úsek byl na trase C mezi stanicemi I. P. Pavlova a Vyšehrad.

Práce na rok a půl

Předmětem zakázky jsou práce a spojené s tzv. geotechnickým monitoringem raženého díla, tedy sledování podloží. Dále půjde o zjištění stavu budov, sítí a objektů souvisejících se stavbou. Zájemci o zakázku se mohou podniku hlásit do letošního 14. října. S vítězem tendru bude následně podepsána smlouva a práce by měly podle dokumentu trvat minimálně 18 měsíců.

Výtahy, osvětlení i eskalátory

Úpravy stanice začnou podle červnového vyjádření DPP stavbou výtahů. Cestujícím budou sloužit dvě dvojice. Prvními se vyvezou z nástupiště k přestupní chodbě a odtud dalšími výtahy vyjedou na povrch ve Vinohradské ulici. Většina prací se uskuteční za provozu, který bude přerušen pouze při prorážce stropu stanice.

DPP rovněž zrekonstruuje či vyměnění rozvody a osvětlení, odstraní průsaky, vymění vzduchotechniku a opraví poškozené části obkladů a dlažby. Poslední fází oprav bude výměna eskalátorů. Vzhledem k tomu, že stanice má pouze jeden výstup, bude na deset měsíců uzavřena a vlaky jí budou projíždět. Kdy přesně bude stanice uzavřena, zatím není jasné.

Autoři | Foto User:Aktron / CC BY-SA (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)

Štítky metro, Dopravní podnik, opravy, Praha, oprava, Jiří z Poděbrad, Dopravní podnik hl. m. Prahy, výtah, I. P. Pavlova, Vyšehrad, stanice metra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanice metra Jiřího z Poděbrad čeká oprava. Bude stát přes miliardu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.