Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jak vypadá pokoronavirová cesta do Chorvatska? Přečtěte si reportáž

Po uvolnění koronavirových opatření a možnosti opět vycestovat do zahraničí se jednou z cílových destinací opět stává Chorvatsko. Chorvaté do své země turisty pustí i bez potvrzení o provedení testů na covid-19.

Čeští turisté opět mohou cestovat do zahraničí. Oblíbené Chorvatsko se stává znovu dosažitelným. Při cestě z Prahy je vhodné vyhnout se dálnici D1 a jet směrem na Písek a České Budějovice. Před odjezdem je vhodné vyplnit formulář pro vstup do Chorvatska, můžete tím urychlit odbavení na hranicích. Formulář můžete vyplnit zde.

Kudy jet?

Cesta ve čtyřech lidech autem, odjezd v úterý v 7 hodin ráno. Pokud taktéž nevěříte v D1, dobrým řešením je ulice Strakonická směr Písek a České Budějovice. Poté přes Dolní Dvořiště překročit česko-rakouské hranice. Cesta vás povede směrem na rakouský Linec. Odtamtud několik set kilometrů směrem na Štýrský Hradec (Graz). Za Grazem pokračujte na slovinský Maribor.

Přejezd přes Slovinsko je krátký, asi 50 kilometrů. Naše posádka mířila do Šibeniku, takže jsme v Chorvatsku jeli směrem na Záhřeb. Ze Záhřebu je to necelých tři sta kilometrů na Zadar a poté ještě asi hodinu cesty přímo do Šibeniku. Při čtyřech asi desetiminutových pauzách na záchod byste měli být v cíli někdy mezi šestou a sedmou hodinou večer.

Mýtné, dálniční známky a kontroly na hranicích

Přejezd do Rakouska je v rámci EU volný a bez kontrol. Desetidenní dálniční známka do Rakouska stojí v přepočtu necelých 270 korun, tedy 10 euro.

Během cesty přes Štýrský Hradec zaplatíte poplatek za užití tunelů ve výši 5,5 eura. V Rakousku zaplatíte při užití výše popsané cesty dvakrát, ještě u Mautstelle Gleinalm, a to 9,5 eura. Celkem tedy cesta přes Rakousko vyjde na 25 eur, a to i s dálniční známkou.

Při přejezdu mezi Rakouskem a Slovinskem se může stát, že budete zastaveni hraniční hlídkou se psy. V případě naší úterní cesty tomu tak však nebylo. Na hranicích sice byla policie, nikdo však vůz nezastavil. Ve Slovinsku stojí sedmidenní dálniční známka 15 euro. Na tomto úseku se mýtné neplatí. Při přejezdu ze Slovinska do Chorvatska jsou kontroly dvě. Jednu provádí Slovinci, druhou Chorvaté. Slovinci občanky v podstatě ani nevyžadovali, ukázali je tři ze čtyř členů posádky. Chorvaté občanky chtěli. Co se týče provozu, před námi bylo mezi slovinsko-chorvatskými hranicemi asi šest aut. 

600 metrů za Chorvatskými hranicemi se nachází Postaja Trakoščán, místo k vyzvednutí lístku na mýtné. Na tomto místě se ale neplatí. Při dalším zastavení, u města Zaprešić 17 kilometrů od Záhřebu, se platí 48 kun (předložíte dříve vyzvednutý lístek a zaplatíte částku). Po deseti minutách je potřeba si vyzvednout další lístek. Mýto budete na této trase platit ještě jednou, a to kousek od výjezdu na Šibenik. Platí se 152 kun. Celkově tedy průjezd Chorvatskem vyjde na 200 kun, dálniční známka není potřeba, platí se vždy při výjezdu z dálnice.

Co pohonné hmoty?

Je jistě dobré natankovat v Česku. Před přejezdem do Rakouska například na pumpě ve Velešíně u Českých Budějovic. Pokud by vám docházel benzín, lze poté natankovat ve Slovinsku. Vyjde vás to levněji než tankovat v České republice a samozřejmě v Rakousku. První pumpa za hranicemi Slovinska ve směru na Maribor měla v úterý litr benzínu za 1,039 euro, což je něco přes 27 korun. Ve Velešíně byl v úterý benzín za 28,90. V přepočtu tedy za 1,09 euro. Záleží na vaší spotřebě, ale s natankováním u Českých Budějovic byste si měli do Slovinska vystačit. Poté lze natankovat v Chorvatsku. U Zábřehu jsme za 10 litrů platili 95 kun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Chorvatsko, koronavirus, cestování, léto, Slovinsko, Rakousko, České Budějovice, dálniční poplatek, Štýrský Hradec, Záhřeb, Šibenik, benzín, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak vypadá pokoronavirová cesta do Chorvatska? Přečtěte si reportáž  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.