Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 5 chce rozšířit zóny placeného stání do dalších ulic

V Praze 5 by se letos měly rozšířit parkovací zóny na sídliště Podbělohorská a na zbytek čtvrti Cibulka v Košířích. Schválili to radní městské části. O změnách zón rozhoduje vedení města na základě žádostí radnic. Zóny v Praze 5 se postupně rozšiřují od jejich zavedení v roce 2016, loni přibyla například oblast Farkáně, severní část Cibulky nebo Černý Vrch. Podle plánů radnice by se příští rok zóny měly zavést i v Jinonicích, na Barrandově a na Žvahově.

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Kromě zmíněné Prahy 5 platí ve vybraných částech Prahy 4, 6, 8 a 9. Praha 10 jejich zavedení plánuje.

Zóny v Praze 5 byly nejprve zavedeny zejména v centrální oblasti Smíchova, postupně se rozšiřovaly na východ podél Plzeňské ulice, na jih podél řeky i do vilových čtvrtí, jako jsou Malvazinky nebo Košíře. Nyní plánované rozšíření navazuje na to loňské, důvodem je přesun aut. "Obě lokality trpí přesunutím parkujících vozidel, která byla do těchto lokalit vytěsněna v souvislosti s úpravami zón placeného stání v roce 2019," píše se v radními schváleném dokumentu.

V současné době se podle informací radnice je v zónách placeného stání 12 815 parkovacích míst, po rozšíření by jejich počet měl vzrůst na 14 388. Zóny má v celé Praze na starosti magistrát, přes který tak musí jít změny systému v městských částech. Městská část podle materiálu rozšíření projednala s dopravním odborem magistrátu a příslušná komise radě hlavního města doporučila rozšíření schválit.

Městská část chce v rozšiřování pokračovat i příští rok, a to poměrně výrazným způsobem. Do systému zón by se podle plánu měla zapojit většina Jinonic, více než dvacetitisícové barrandovské sídliště a vilové čtvrti v Hlubočepích.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, automobilová, správa, Praha, parkování, radnice, městská část, Jinonice, Košíře, Barrandov, Černý vrch, Smíchov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 5 chce rozšířit zóny placeného stání do dalších ulic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.