Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zchátralý terminál na Čerňáku se dočká rekonstrukce. Lávka nad nástupištěm je ve špatném stavu

Zanedbaný dopravní terminál na Černém Mostě by se po dvaceti letech mohl dočkat proměny. Na rekonstrukci terminálu se teď zaměří Institut plánování a rozvoje, který vybere zpracovatele studie revitalizace. Proměna by měla vyřešit především rekonstrukci frekventované lávky nad nástupištěm, komplikovaný přístup k nástupišti metra směrem do centra a neefektivní a objíždění terminálu autobusovými linkami.

Terminál na Černém Mostě slouží lidem od roku 1998. Dnes je důležitým přestupním bodem mezi metrem B, autobusovými linkami městské, příměstské i dálkové dopravy a plánovaným P+R parkovištěm pro 880 vozidel, které by mělo vzniknout do konce roku 2021. Terminál přes den využije okolo 50 tisíc cestujících.

„Rozhodli jsme se věnovat tomuto vytíženému místu větší pozornost a pokusíme se napravit některé nedostatky, které po letech fungování má. Cílem je zpříjemnit lidem cestu domů nebo na nákup či pouze jen přestup mezi metrem a autobusy,“ říká náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček.

Studie, jak by měl terminál vypadat, bude podle vedení města hotová v první třetině roku 2021. „Cestující se tam nyní necítí dobře a to změní nová studie revitalizace. Ukáže, jaké povrchy vyměnit, jak udělat místo snadno udržovatelné a ubouráme zbytečné lávky. Výsledek studie také zajistí, jak terminál otevřít pro pěší a zlepšit a zjednodušit přestupy na jednotlivé druhy dopravy,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu.

Dnešní řešení terminálu je podle architektů zastaralé a v technicky nevyhovujícím stavu.

„Díky studii od kolegů z Technické správy komunikací hlavního města Prahy víme, že lávka nad nástupištěm je ve velmi špatném stavu a máme už pouze deset let na její rekonstrukci. Může jít o novou odlehčenou formu, která však bude respektovat stávající charakter celého terminálu. To je přístup, který se snažíme prosazovat všude tam, kde to dává smysl, abychom si v Praze zachovali stavby ze všech různých dob,“ doplňuje Hlaváček.

Ohodnoť článek

Foto IPR

Štítky Praha, Černý Most, terminál, IPR, rekonstrukce, lávka, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, doprava, Petr Hlaváček, Adam Scheinherr, Technická správa komunikací hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zchátralý terminál na Čerňáku se dočká rekonstrukce. Lávka nad nástupištěm je ve špatném stavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.