Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha vyhodnotí provoz metra, případně jej posílí

Hlavní město vyhodnotí informace ze sčítačů cestujících v metru a podle zjištěných údajů případně zkrátí intervaly mezi soupravami. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Server Aktuálně.cz dnes publikoval video ze stanice Muzeum na lince C, podle kterého tam ráno bylo velké množství cestujících a vlaky metra měly osmiminutové intervaly. Scheinherr řekl, že ještě minulý týden podle dostupných čísel využívalo MHD o 80 procent méně lidí než za běžných okolností a že dnešní situace byla způsobena dokončováním víkendové výměny pražců.

MHD v metropoli jezdí od konce března podle prázdninových jízdních řádů. Náměstek řekl, že vedení města a dopravního podniku každý den vyhodnocují čísla a jsou připravena reagovat. "Ještě minulý týden skutečně nárůst cestujících nebyl a MHD využívalo stále o 80 procent méně cestujících. Pokud tento týden bude počet cestujících jiný, jsme připraveni na to reagovat," řekl. Dodal, že dopravní podnik má dostatek strojvůdců k posílení spojů.

Dnes ráno byla podle náměstka situace výjimečná, protože na metru C se dokončovaly práce na výměně pražců, která se odehrála přes Velikonoce. Proto měly soupravy až osmiminutový interval. "Není to tak, že by tak dlouhý interval byl v jízdních řádech. Nejvíce vytížená trasa C v nouzovém stavu standardně jezdí v intervalu dvou až tří minut, A po čtyřech až pěti minutách a B po třech minutách," uvedl Scheinherr.

Podle dřívějších informací magistrátu po vládním omezení pohybu, které vstoupilo v platnost 16. března, počet cestujících v MHD klesl o 80 procent a počet aut v Praze zhruba o třetinu. Prodloužení intervalů o jednu až dvě minuty začalo na všech linkách metra platit 21. března. V MHD bylo také zrušeno otevírání dveří pomocí tlačítka, nástup prvními dveřmi autobusů a prodej jízdenek u řidičů. Vypnuta je ventilace a vnitřní cirkulace vzduchu a autobusy automaticky staví i v zastávkách na znamení.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, MHD, koronavirus, správa, Praha, metro, Adam Scheinherr, městská hromadná doprava, Praha sobě, Aktuálně.cz, Velikonoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha vyhodnotí provoz metra, případně jej posílí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.