Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Dopravní podnik začal dezinfikovat vozy metra speciálním přípravkem

Dopravní podnik hl. m. Prahy vydezinfikuje vnitřní prostory vozů metra na všech linkách. Přípravky likvidují 99,9 procent virů, bakterií, hub a plísní. Včera večer začal DPP aplikovat dezinfekci využívající polymery paralelně i v autobusech a tramvajích. Deklarovaný ochranný účinek ochranné polymerové vrstvy je až dva roky, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Všech 146 souprav metra dopravní podnik ošetří asi do poloviny dubna, autobusy a tramvaje pak nejpozději do konce dubna. „DPP díky tomu bude jedním z prvních dopravních podniků v bývalém Československu, který bude mít kompletně celou flotilu vozidel MHD ošetřenou dezinfekcí, využívající nejmodernější nanotechnologie na bázi polymerů TiO2 s dlouhodobým antibakteriálním, antivirovým a antimykotickým účinkem,“ uvedl Hofman.

Dezinfekční přípravek na bázi nanopolymerů oxidu titaničitého se v podobě aerosolu systematicky nanáší na všechny vnitřní povrchy vozu, ošetřují se ním stropy, bočnice, skla, dveře, sedačky, madla i zádržný systém, tj. všechny plochy, kterých se lidé dotýkají nebo kde by se mohly mikroorganizmy usazovat. Díky přirozenému spadu aerosolu je dezinfikována i podlaha vozu. Ošetřit vnitřek jedné stometrové soupravy metra o pěti vozech zabere minimálně hodinu. Souprava musí být před aplikací nanopolymerů běžným způsobem očištěna za použití konvenčních prostředků, a zbavena graffiti. Po aplikaci dezinfekce musí vozy minimálně další dvě hodiny stát a odvětrávat, aby došlo k vytvoření tenké, hydrofobní vrstvy polymerů oxidu titaničitého, která během dalších dvou dnů vytvrdne do konečné a plně účinné podoby.

Nanopolymery chráněné soupravy cestující poznají podle samolepek ve tvaru kruhu s nápisem: „Zdravé prostředí – Vyčištěno technologií TiO2.“, nalepených na bočních dveřích kabiny strojvedoucího a na skle průchozích dveří mezi vozy. Kromě interiérů vlaků metra plánuje DPP aplikovat novou technologii také na ošetření madel všech eskalátorů v metru.

Ohodnoť článek

Foto DPP – Zdeněk Bek

Štítky koronavirus, dezinfekce, MHD, Praha, metro, Dopravní podnik hl. m. Prahy, polymer, Vít Hofman, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dopravní podnik začal dezinfikovat vozy metra speciálním přípravkem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.