Počasí dnes19 °C, zítra14 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Lanovka na Petřín už letos nevyjede kvůli poničené trati. Zprovozní ji po celkové rekonstrukci, už s vozy v novém designu

Jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů už letos žádné cestující nesveze. Lanovku na Petřín dopravní podnik definitivně vyřadil z provozu, trať je totiž podemletá, oprava by trvala dlouho a stála až patnáct milionů korun. Celková rekonstrukce začne v březnu příštího roku a kromě trati vymění i vozy za ty v novém designu.

„Neustále se pohybujícímu petřínskému svahu, na kterém je postavena současná trať petřínské lanovky a z toho důvodu nefungujícímu odvodnění bohužel zasadilo poslední ránu nedávné extrémní množství srážek. Provedli jsme velmi detailní kontrolu tratě a vyhodnocení jejího technického stavu. Trať je na mnoha místech tak poškozena a podemleta, že přestalo například fungovat uchycení řady pražců. Trať se bohužel stala naprosto nesjízdnou. Kromě toho se na ni z podmáčené půdy zřítil strom, který trať ještě více poškodil, v místě navíc hrozí pád dalších dřevin. O povolení je vykácet jsme obratem požádali příslušný úřad životního prostředí,“ vysvětill rozhodnutí v tiskové zprávě Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Nové vozy lanovky na Petřín jsou z dílny designérky, která navrhla tramvaj i erotické pomůcky

V mezinárodní soutěži na podobu nových vozů lanovky na Petřín zvítězil tým české designérky Anny Marešové. Ta se proslavila návrhem výletní tramvaje T3 Coupé a erotických pomůcek. Podle plánu by se v nich lidé mohli vozit za dva roky.

Podle Šurovského by oprava trvala až měsíc a půl a vyšla na 15 milionů korun. „Vzhledem k tomu, že v březnu příštího roku předpokládáme zahájení samotné rekonstrukce tratě, nedává vůbec smysl vynakládat takové prostředky, abychom ještě nějaké dva, tři měsíce mohli na Petřín jezdit, “ doplnil Šurovský.

V listopadu a prosinci provedou přípravné práce k rekonstrukci a odvezou vozy lanovky. Jeden poputuje do Muzea MHD dopravního podniku, druhý do Národního technického muzea. Demontují také lana a další součásti.

Nejvyhledávanějším cílem turistů v Česku byl loni Pražský hrad. Navštívily ho přes dva miliony lidí

Nejnavštěvovanějším turistickým cílem se loni stal Pražský hrad. Navštívilo jej 2,19 milionu turistů, meziročně o 54 procent více. Na druhém místě byla lanová dráha na Petřín, která svezla 1,9 milionu turistů. Jako třetí skončila pražská zoologická...

Zatím probíhá veřejná zakázka na zhotovitele rekonstrukce drážního tělesa, vítěze chce dopravní podnik vybrat na podzim. V následujících týdnech pak podnik objedná nové vozy a začne jejich výroba.

Lidé se ale během října budou moci s lanovkou symbolicky rozloučit. O sobotách budou probíhat hodinové komentované prohlídky horní stanice lanovky, zázemí a strojovny i návštěvy kabiny řidiče. K dispozici bude deset termínů za den.

O nedělích a v pondělí 28. října si lidé budou moci projít horní stanici bez průvodce. Pokud bude velký zájem, akce zopakují i v listopadu.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením PID, Dopravního podniku hlavního města Prahy a Anna Marešová Designers, Petr Hejna

Štítky Petřín, lanová dráha, oprava, provoz, vozy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Petřín už letos nevyjede kvůli poničené trati. Zprovozní ji po celkové rekonstrukci, už s vozy v novém designu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.