Počasí dnes31 °C, zítra22 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Radotín vyhrál spor a zakáže vjezd aut před školy v době, kdy žáci přichází na vyučování

Radnice Prahy 16-Radotína zakáže vjezd aut před základní školu a gymnázium v době, kdy žáci přicházejí do školy. Zákaz bude tedy platit ve školní dny od 07:30 do 08:00. Cílem projektu takzvané školní ulice je mimo jiné zvýšit bezpečnost dětí při příchodu do školy. Radnice o tom informovala na webu. Zákaz vjezdu aut před školy kritizovali někteří občané a požadovali ho zrušit. Sporem se zabýval Městský soud v Praze, který návrh na zrušení školní ulice zamítl.

Důvodem pro zavedení školní ulice byla podle radnice dlouhodobě neuspokojivá situace v exponovaném čase před začátkem výuky, kdy se každé ráno musí do škol dopravit kolem 1200 žáků Základní školy Praha Radotín a studentů Gymnázia Oty Pavla. Projekt má za cíl zklidnit dopravní situaci v okolí škol a především zajistit dětem bezpečný prostor v okolí školy v době, kdy ráno přicházejí do školy.

Do části Loučanské ulice tak nemohou od 07:30 do 08:00 vozidla, s výjimkou školních autobusů a aut s povolením ke vjezdu. V opačném směru je průjezd bez omezení, obyvatelé dané oblasti tedy mohou z ulice vyjíždět kdykoliv i během půlhodiny před začátkem výuky.

Několik občanů se proti zákazu postavilo

Někteří lidé návrh kritizovali a odkazovali se mimo jiné na právo na svobodu pohybu podle Listiny základních práv a svobod. Do střetu se tak dostal zájem na ochranu života a zdraví dětí a zájem navrhovatelů, kteří se cítili být omezeni na svém pohybu v době školního roku ve dnech výuky.

Sporem se zabýval Městský soud v Praze, který návrh na zrušení takzvané školní ulice zamítnul a potvrdil tak, že toto krátké omezení je právně zcela přiměřenou regulací, kdy nastává minimální omezení jedné skupiny, ale je naplněn obecný zájem, kterým je ochrana druhé skupiny v době nejkritičtější, uvedla radnice.

„Hlavní přínos takového projektu spočívá ve vytvoření bezpečného prostoru pro děti, zklidnění ulice pro její obyvatele a snížení ranního znečištění ovzduší před školou,“ píše se na webu. Vedlejší přínos je podle zástupců Prahy 16 také v osvětě u dětí, které dostávají příležitost k alternativním způsobům dopravy do školy. „S oblibou využívají například kolo, koloběžku, a jsou tudíž motivovány k aktivnějšímu pohybu,“ uvedli.

V minulosti se zavedením školních ulic zabývala například radnice Prahy 10 či 20. Zákaz vjezdu aut před několik základních a mateřských škol v době ranního příchodu zavedla například Praha 7.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MČ Praha Radotín

Štítky správa, školy, automobily, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Míchal Kortus

No já nevím tak děti chodí do školy i v 7:00 občas a někdo může i po 8:00 běžet pozdě do školy. Takže ten časový úsek je moc krátký. A co odpoledne, to už děti nepotřebují mít Školní ulici.

Sobota, 27. července 2024, 12:32Odpovědět

Radotín vyhrál spor a zakáže vjezd aut před školy v době, kdy žáci přichází na vyučování  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.