Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Autobusy linky H1 pro hendikepované končí, není o ně zájem

V pražské MHD skončí v pátek provoz speciální autobusové linky H1, která sloužila handicapovaným při cestách z náměstí Republiky na Chodov. Důvodem je nízký zájem cestujících. Linka rovněž na své trase nabírá kvůli silné dopravě velká zpoždění. Autobus nahradí speciálně upravené vozy v systému Bezba doprava, ve kterém bude od srpna fungovat 43 takových vozidel.

Linka H1 je polookružní a jezdí z Chodova přes Krč k Jedličkovu ústavu, na náměstí Republiky a zpět. Provoz zajišťuje speciální autobus pro pět vozíků a jezdí v intervalu 2,5 hodiny. Z dřívějších zjištění Ropidu vyplynulo, že autobus denně využije průměrně 13 vozíčkářů. Někdy jezdí některé spoje zcela prázdné.

Speciální autobusové linky pro tělesně postižené vznikly na počátku 90. let minulého století, kdy v metropoli nejezdily žádné nízkopodlažní tramvaje ani autobusy a bezbariérově přístupných stanic metra bylo minimum. První autobus vyjel z náměstí Republiky do zastávky Bryksova na Jižním Městě v roce 1992. Další linka vyjela v roce 1998 ze Sídliště Řepy na Florenc a do Kobylis a třetí v roce 2010 z Jiřího z Poděbrad k Centru Zahradní Město. Trasy se postupně měnily, od roku 2015 zůstala pouze linka H1, která nyní končí.

Držitelé průkazů ZTP a ZTP/P si mohou objednat přepravu mikrobusy Bezba dopravy, jejichž počet se spolu s ukončením provozu linky H1 navýší o osm vozidel na 43. Byla vyčleněna dvě vozidla, na které budou provozovatelé přijímat objednávky od 12:00 předchozího dne nebo na poslední chvíli v konkrétní den. Lidé Bezba dopravu seženou na telefonním čísle 234 704 572 nebo e-mailem na bezbadoprava@ropid.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ROPID

Štítky autobusy, handicapovaní, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobusy linky H1 pro hendikepované končí, není o ně zájem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.