Počasí dnes30 °C, zítra33 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Pražské letiště také postihl výpadek odbavovacího systému, pozastavilo spoje do Amsterdamu a Curychu

, aktualizováno 19. července 2024, 20:31

Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště. Kvůli výpadku se zpožďovala letadla na odletech. Jednalo se o tři odlety, pozastaveny byly spoje společnosti easyJet do Amsterdamu a dopravce Swiss do Curychu. Stejný problém postihl také letiště ve Španělsku, Německu, Velké Británii, Turecku nebo Austrálii.

Některé aerolinky si budou podle mluvčí letiště Praha Kláry Divíškové moct ve svých systémech odbavit cestující sami, potrvá to ale déle, než je standardní doba odbavení. Odbavovací systém ruzyňského letiště podle ní využívá větší množství leteckých společností.

„Aktuálně je situace stabilizovaná, dotčené lety se daří odbavovat v náhradním systému, nebo manuálně. Evidujeme 3 zpožděné lety z této příčiny," informovalo letiště na síti X v 10:48.

„V rámci Evropy letiště v Zurychu a v Amsterdamu nepřijímají aktuálně žádné přílety. V tuto chvíli byl pozastaven odlet z Prahy společnosti easyJet do Amsterdamu a dopravce Swiss do Zurychu," aktualizovalo informace letiště po půl 12.

„Cestující žádáme o trpělivost, může docházet ke zpoždění a pomalejšímu odbavení, které u dotčených dopravců probíhá náhradním způsobem. Není možné predikovat, kdy se situace zlepší," dodalo vedení letiště.

Po osmé večer začal odbavovací systém GoNow postupně nabíhat. „Některé letecké společnosti, které celosvětový výpadek systému postihl, již fungují v běžném režimu. Ostatní zatím nadále odbavují cestující alternativním způsobem," sdělilo letiště.

Výpadkem a jeho následky se zabývali i čeští policisté. „Situaci sledují naše Inspektoráty cizinecké policie a jsme připraveni zvýšit počty nasazených policistů. Jejich úkolem bude především dohled nad veřejným pořádkem a poskytování dostupných informací cestujícím," uvedla policie na síti X.

„Globální výpadek IT je způsobený nepovedenou aktualizací softwaru Crowdstrike. Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru," uvedl na síti X Michal Bláha, zakladatel portálu Hlídač státu a poradce ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše (Piráti).

Výkonný ředitel společnosti CZ.NIC Ondřej Filip v České televizi řekl, že nezvládnutá aktualizace Crowdstrike, která měla zvýšit bezpečnost, vyvolala nestabilitu Windows. To mělo kaskádovitý efekt na další globální počítačové systémy. Věří, že odborníci Microsoftu vyřeší základní problém ještě během dneška, dozvuky kvůli například ztrátě cenných dat ale možná potrvají déle.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) se výpadek cloudových služeb Microsoft Azure v Česku týkal jen pražského letiště. „Podle aktuálních informací nebyly zasaženy bankovní ani zdravotnické systémy. Policisté jsou připraveni zvýšit své počty na letišti v Ruzyni a zajistit dohled nad veřejným pořádkem i informace pro cestující. Klíčové IT systémy státu sleduje NÚKIB i naše dohledové centrum," napsal Rakušan na síti X. Později přidal informaci, že problémy měly i lékárny BENU a část služeb Generali.

Rozsáhlý výpadek počítačových systémů, který zpožďuje lety, se vedle Španělska a Německa týká i dalších zemí. Problémy hlásí také Británie, Turecko nebo Austrálie. Potíže zasáhly i další země a odvětví a jsou podle agentury Reuters součástí globálního IT výpadku.

Letecké společnosti American Airlines, United a Delta požádaly americký letecký úřad FAA o globální zastavení všech letů, informovala televizní stanice ABC.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky Praha, letiště, výpadek, odbavování, systém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské letiště také postihl výpadek odbavovacího systému, pozastavilo spoje do Amsterdamu a Curychu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.