Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

V metru Jiřího z Poděbrad jsou ode dneška v provozu dva výtahy za půl miliardy

Cestující se ode dneška mohou dostat z náměstí Jiřího z Poděbrad do stejnojmenné stanice metra dvojicí výtahů, které za zhruba půl miliardy korun nechal vybudovat pražský dopravní podnik. Z 61 stanic pražského metra jich tak nyní má bezbariérový přístup 47. Podnik tím zcela dokončil rekonstrukci stanice započatou koncem roku 2021. Město také začátkem roku zahájilo rekonstrukci náměstí, která potrvá téměř tři roky.

Vstup do výtahů se nachází na náměstí u Vinohradské ulice poblíž tramvajové zastávky, cestující tak nejprve sjedou prvním výtahem na začátek asi 40 metrů přestupní chodby, kterou dojdou k druhé zdviži. Ta je přepraví přímo na nástupiště. Podle člena představenstva dopravního podniku Marka Kopřivy budou nyní výtahy do konce října fungovat ve zkušebním provozu a následně budou i se zbytkem stanice zkolaudovány.

Stanice byla od září roku 2021 uzavřena kvůli kompletní rekonstrukci, cestujícím se znovu otevřela loni na začátku listopadu. Vybudování výtahů bylo podle zástupců dopravního podniku technicky nejsložitější, a proto trvalo nejdéle. Nejhlubší místo ražeb se nachází 51 metrů pod povrchem. Celkové náklady na opravu stanice dosáhly částky zhruba 1,3 miliardy korun. Město se podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) chce budování bezbariérových přístupů do metra dále věnovat. „Vnímám to jako velký dluh," řekl Hřib.

Eskalátory ve stanici metra Jiřího z Poděbrad zůstanou bez reklam

Do prostoru tubusu eskalátorů v zrekonstruované stanici metra Jiřího z Poděbrad nebudou po dohodě umístěny reklamy. Souhlasil s tím jak dopravní podnik, kterému příjmy z reklamy jdou, tak i agentura, která na to měla nárok.

V Praze 3 plánuje dopravní podnik zahájit podobnou rekonstrukci i ve stanici Flora. Podnik podle Kopřivy letos vypíše tendr na stavební firmu a příští rok začne s pracemi. Mezitím také zahájí úpravy stanice Radlická, které začnou v srpnu a kde má nový výtah nahradit stávající plošinu. „Současně soutěžíme zhotovitele rekonstrukce stanice a výměny eskalátorů ve stanici Českomoravská, kde bychom v ideálním případě chtěli stavbu zahájit ještě do konce letošního roku," dodal Kopřiva. „V dalším výhledu je pak stanice metra Želivského, kde ještě letos zahájíme práce na projektu pro stavební povolení," doplnil ředitel projekční firmy Metroprojekt Vladimír Seidl.

Město začátkem letošního roku zahájilo rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad za zhruba půl miliardy korun. Po dobu velké části prací bude většina náměstí uzavřena. Úpravy zahrnují nové prostranství pro pořádání akcí před kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně, nahrazení asfaltu dlažbou nebo mlatovými povrchy, výsadbu stromů a další zeleně, rekonstrukci a přesun kašny nebo opravu a rozšíření dětského hřiště.

VIDEO: Stanice Jiřího z Poděbrad je po rekonstrukci zase v provozu, na výtahy si lidé ale ještě počkají

Po skoro deseti měsících dnes po deváté hodině soupravy metra znovu zastavily ve stanici Jiřího z Poděbrad. Ta prošla po více než čtyřiceti letech provozu revitalizací, vrátili jí vzhled z 80. let a přidali výtahy. Ty ale lidé využijí až v létě...

Město také delší dobu plánuje rekonstrukci Vinohradské třídy, podle informací dopravního podniku by se při ní měla nově bezbariérová zastávka tramvaje přesunout přímo k vybudovaným výtahům, což má ulehčit přestupy lidem s handicapem, seniorům či matkám s kočárky. Náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09) nicméně nedávno řekl, že magistrát s ohledem na rekonstrukci náměstí v tomto volebním období s revitalizací Vinohradské třídy nepočítá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DPP/Petr Hejna, Dominika Brabcová

Štítky metro, Dopravní podnik hl.m. Prahy, Praha, výtah, Jiřího z Poděbrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V metru Jiřího z Poděbrad jsou ode dneška v provozu dva výtahy za půl miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.