Počasí dnes24 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Hasiči budou odstraňovat následky nehody v Pardubicích celou noc. Omezí to železniční spojení s Prahou

Drážní hasiči budou s pomocí těžké techniky odstraňovat lokomotivy a vagony poškozené po tragické srážce vlaků v Pardubicích zřejmě celou noc. Kvůli urychlení prací bude mezi pardubickým hlavním nádražím a stanicí Kostěnice od dnešních 22:00 do pátečních 05:00 zcela zastaven provoz. Po odstranění následků nehody se musí zkontrolovat trať, provoz na vytíženém železničním koridoru mezi Prahou a Moravou tak bude omezen minimálně ještě v pátek.

Novinářům to dnes odpoledne řekl v Praze mluvčí Správy železnic Martin Kavka. Poškozeny jsou podle něj obě lokomotivy a několik nákladních a osobních vagonů.

„Z důvodu odstraňování následků nehody vlaků v Pardubicích dojde v noci ze čtvrtka 6. června od 22 hodin na pátek 7. června do 5 hodin zastaven provoz vlaků na 1. železničním koridoru přes Pardubice," informoval v tiskové zprávě mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Vlaky ve většině pojedou výlukou před Hradec Králové a mimo Pardubice. Naberou tak zpoždění 60 až 90 minut.

Podrobné informace cestující najdou na webu.

Čelní srážka rychlíku společnosti RegioJet a nákladního vlaku ČD Cargo v Pardubicích si v noci na dnešek vyžádala čtyři lidské životy, 27 lidí skončilo v nemocnicích. Provoz po jedné koleji a sníženou rychlostí se v místě nehody obnovil dnes kolem 08:00.

Hasiči Správy železnic dnes odtahovali nepoškozené vagony, odpoledne začali odstraňovat poničené lokomotivy a vozy nákladního i osobního vlaku. Na místo srážky dorazil nehodový vlak, jeřáb a další těžká technika. Dvě dieselové lokomotivy budou roztrhávat vagony od lokomotivy, plošinové vozy zase překládají kontejnery z nákladního vlaku, který převážel žíravý a vysoce hořlavý karbid vápenatý. V prvních dvou vagonech, které se při srážce poškodily, ale chemikálie nebyla. Žádná nebezpečná látka proto neunikla, nehrozilo tak žádné nebezpečí, dodal Kavka.

Následky nehody odstraňují dvě jednotky hasičů Správy železnic, které se střídají. Kavka předpokládá, že pracovat budou celou noc. Následně musí odborníci zkontrolovat, zda při nehodě nebyla poškozena trať, výhybky a další technické a bezpečnostní vybavení. Minimálně v pátek tam proto ještě bude výrazně omezen provoz vlaků, uvedl mluvčí.

Expres RegioJetu jedoucí z Prahy do Košic a ukrajinského Čopu podle prvotních zjištění Drážní inspekce projel návěstidlo zakazující jízdu a krátce před 23:00 se srazil s protijedoucím nákladním vlakem v nedávno otevřené železniční stanici Pardubice centrum. Zda šlo o technickou závadu, nebo lidskou chybu, inspektoři zjišťují. Nejtragičtější čelní střet dvou vlaků v Česku téměř za posledních 30 let vyšetřuje i policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Pardubického kraje, Správa železnic, HZS České republiky

Štítky železnice, České dráhy, Správa železnic, Pardubice, nehoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči budou odstraňovat následky nehody v Pardubicích celou noc. Omezí to železniční spojení s Prahou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.