Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Uberu se na letišti daří. Odbavuje více cestujících než předchozí provozovatel

PR článek

Konec září loňského roku. Novým oficiálním taxi operátorem Letiště Praha se po dlouhých peripetiích stává společnost Uber. Změna je to revoluční a podmínky i výhody jsou jasné. Pevně stanovená cena jízdy předem, zajištění dopravní obslužnosti v nonstop režimu a vozový park ve stáří maximálně do pěti let z vozů převážně vyšší střední třídy. První analýza ukazuje, že společnost Uber za listopad a prosinec odbavila o 98 procent jízd více než předchozí provozovatel ve stejném období.

Přes počáteční problémy se zajištěním dostatečných přepravních kapacit, které se v mezidobí podařilo vyřešit, je letiště, dle jeho mluvčí Kláry Divíškové, se službou spokojené. Model plní zadání z koncesního řízení, nový taxi operátor poskytuje kvalitní službu, zajišťuje dopravní obslužnost, dodržuje cenovou regulaci a generuje výnos pro letiště.

„Celková konverze jízd na tisíc cestujících narostla o 48 procent. Zjednodušeně řečeno se jedná o to, kolik z tisícovky cestujících procházejících letištěm využije taxislužbu. Uber je vysoce efektivní. Jeho poměr jízd ve sledovaném období byl 65 procent vyzvednutí na letišti a 35 procent dovoz cestujících na letiště. V minulosti byl tento poměr 90 procent ku 10 procentům. Taxislužba na letišti se díky tomu stává šetrnější k životnímu prostředí, jelikož pro provoz je tím pádem potřeba méně vozů,“ dodává Divíšková.

Spolupráci si pochvaluje i společnost Uber. „Velmi nás těší, že se hned po prvních měsících od spuštění služby Uber Airport můžeme pochlubit takto pozitivními čísly. Od prvního dne jsem s letištěm v prakticky každodenním kontaktu a řešíme, jak službu dále posouvat, aby byla pro pasažéry z letiště i na letiště maximálně uživatelsky přívětivá. Osobně mám velkou radost, jak moc letišti na úrovni služby záleží,“ komentuje výsledky prvních měsíců provozu Štěpán Šindelář, manažer Uberu pro Českou republiku.

Garantovaná cena jízdy a jednoduchá objednávka

Nový poskytovatel vyhrál ve výběrovém řízení už koncem roku 2022, kvůli průtahům ze strany neúspěšného uchazeče nakonec došlo k oficiálnímu startu až loni na podzim. Hlavním parametrem koncese byla pevně stanovená cena předem, která nesmí být překročena ani v případě, že dojde ke změně trasy nebo čekání v koloně. A to podle letiště společnost Uber dodržuje: „Letiště eviduje pouze dvacet stížností, které se týkají problémů s přepravními kapacitami na začátku fungování, neochotou si pro čerpání jízdy stahovat aplikaci nebo se registrovat,“ vysvětluje Divíšková. Objednat si Uber je možné tradičně v mobilní aplikaci či prostřednictvím kiosků v příletových halách na obou terminálech. Informace o cestě a svém taxíku zákazník dostane do e-mailu či formou SMS.

Nastaveným modelem objednávání přes aplikaci nebo kiosky letiště chrání cestující před nepoctivými taxikáři. „Jsme si vědomi toho, že stanovení pevné ceny v souladu s cenovou regulací pomocí softwaru je podmíněno povinností jízdu předem objednat, v obou případech, jak přes aplikaci nebo přes kiosek objednávka trvá jen několik desítek sekund,“ uzavírá Divíšková. Pokud cestující nehodlá využít služby společnosti Uber, má možnost si zavolat jakoukoliv jinou společnost, kterou preferuje. V tu chvíli však Letiště Praha nemůže garantovat stanovenou cenu jízdy předem, ani kvalitu poskytované služby.

Ohodnoť článek

Štítky letectví, veřejná doprava, Letiště Praha, taxi, Uber

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uberu se na letišti daří. Odbavuje více cestujících než předchozí provozovatel  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.