Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Praha chce na zlepšení dopravy dotaci od ministerstva. Žádá o padesát milionů

Radní hlavního města dnes schválili žádost o dotaci od ministerstva dopravy na vybavení pražských silnic prvky inteligentních dopravních systémů. Ty by měly zlepšit řízení provozu a informovat řidiče o aktuálních omezeních. Vše bude stát osmdesát milionů, z dotace chce Praha padesát.

Podporu radní chtějí z Operačního programu Doprava 2021-2027 a to na projekt Mobilní systém liniového řízení a provozních dopravních informací. Město chce pořídit systémy pro chytré řízení křižovatek, které podle náměstka primátora pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) pomohou k plynulosti provozu, úspoře času individuální automobilové dopravy, snížení emisí i nehodovosti.

Řidiče budou varovat před kolonami, dopravními nehodami, špatným počasím, poradí alternativní trasy. Dispečeři získají přehled o provozu a data pak vyhodnotí.

„Je to prostě moderní technologie, která dělá to, že si vozidlo povídá s vozovkou, kdybych to měl říct úplně lidově,“ uvedl Hřib na tiskové konferenci.

Technologické prvky umístí Technická správa komunikací podle potřeby jednotlivých lokalit a intenzitu dopravy. Celkem projekt vyjde na osmdesát milionů, z dotace by mělo jít 85 procent, tedy 56,1 milionu. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky dotace, doprava, rada hlavního města, ministerstvo dopravy, systém, inteligentní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Kurvy pražský nenažraný!!!!!!!!!Tolik mají prachů a ještě mají málo!!!!!!!Jo druhým nadávat do dezolátů když je zkritizují to uměj,ale sami jsou nejamorálnější kurvy v republice vůbec!!!!!

Úterý, 5. prosince 2023, 00:47Odpovědět

Praha chce na zlepšení dopravy dotaci od ministerstva. Žádá o padesát milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.