Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

MHD v Praze se při stávce nezastaví, odbory ji podpoří maximálně symbolicky

Veřejná doprava v Praze se při pondělní stávce ohlášené odbory nezastaví. V dopravním podniku se k ní aktivně nepřipojí žádný z odborových svazů, případně jen vyjádří stávkujícím symbolickou podporu. Jak bude případná podpora stávkujících ze strany odborů vypadat, zatím není jasné. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává asi 11 tisíc lidí, z nichž jsou asi dvě třetiny v některém ze 27 odborových svazů.

„Od zástupců našich sociálních partnerů máme informace, že se nebudou stávky aktivně účastnit, maximálně ji podpoří verbálně nebo někteří symbolicky, například oblečením výstražných vest," uvedl generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

O tom, jak případná podpora ze strany odborů dopravního podniku bude vypadat, se teprve rozhodne. „V tuto chvíli vám to ještě neřeknu, budeme o tom teprve jednat. Co se týče učitelů, tak ty nějak podpoříme. A zda bude někdo chtít jít na demonstraci? My nic takového organizovat nebudeme," řekl předseda Odborů dopravního podniku Luboš Olejár.

Vedení dopravního podniku v současné době vede s odboráři takzvané kolektivní vyjednávání, kdy se domlouvají na nové podobě kolektivní smlouvy. Ta stanovuje například výši nárůstu mezd nebo definuje benefity zaměstnanců a další. Podle informací ČTK právě to brání aktivnímu se zapojení do stávky.

DPP má na starosti provoz metra, tramvají, autobusů, trolejbusu a lanovky. Vlastníkem je hlavní město. Na chod podniku dává peníze Praha prostřednictvím takzvaných kompenzací. Na nich dostává každoročně okolo 16 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky MHD, stávka, odbory, Dopravní podnik hl.m.Prahy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD v Praze se při stávce nezastaví, odbory ji podpoří maximálně symbolicky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.