Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dopravní podnik odmítl námitky vyloučeného účastníka stavby metra D. Firma se obrátí na antimonopolní úřad

Pražský dopravní podnik (DPP) odmítl námitky vyloučeného účastníka tendru na stavbu druhého úseku metra D z Olbrachtovy na Nové Dvory, sdružení společností Porr, Vinci a Marti (PVM). Sdružení se proto obrátí na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). To řekla v pátek mluvčí firmy Porr Jana Mašínová. Sdružení vedené firmou Porr podalo námitky proti svému vyloučení z tendru a také na výběr dodavatele, sdružení vedené firmou Subterra. Vyloučení i výběr podle sdružení firem bylo nezákonné. DPP v minulosti uvedl, že si za rozhodnutími stojí.

DPP začal loni stavět novou linku metra z Pankráce do Písnice. Jako první vzniká úsek z Pankráce na Olbrachtovu, který vyjde na 14,5 miliardy korun. Práce potrvají 90 měsíců, tedy asi sedm a půl roku. Součástí jsou dvě stanice, kdy stanice Pankrác bude přestupní na nynější stejnojmennou stanici na lince C.

Můžeme potvrdit, že nám bylo včera ve večerních hodinách doručeno rozhodnutí o obou našich námitkách, tedy proti vyloučení z tendru i proti výběru sdružení Subterra jako vítěze. DPP obě námitky odmítl, což bohužel nebylo překvapením, neboť od první chvíle veřejně vyhlašoval, že si za svým původním rozhodnutím stojí, a to ještě předtím, než se s obsahem našich námitek mohl řádně seznámit," sdělila v pátek Mašínová.

DPP podle jejího vyjádření odmítnul věcné argumenty PVM, ignoroval důkazní materiály a prosazuje výběr druhého v pořadí. „Zadavatel tedy nadále postupuje v rozporu s péčí řádného hospodáře a zákona o zadávání veřejných zakázek. Vzhledem k postupu zadavatele nám nezbývá nic jiného než předat naše námitky formou návrhu k ÚOHS," uvedla Mašínová.

Podle zjištění serveru Seznam Zprávy se sdružení v pondělí obrátí i na policii, aby se zakázkou zabývala. „Kvůli podezření ze spáchání trestného činu podvodu v souvislosti s prokazováním kvalifikace vybraného dodavatele podáváme trestní oznámení," sdělila serveru mluvčí Vinci Construction Iveta Štočková. Firma v námitkách dopravnímu podniku tvrdila, že vítězná Subterra zfalšovala takzvané reference klíčových manažerů budoucí stavby tunelu metra D. Subterra podle dřívějšího vyjádření nedořešené zakázky nekomentuje, týká se to i metra D, píše server.

Vedoucí odboru komunikace DPP Daniel Šabík ve čtvrtek sdělil, že podnik nemůže k řízení sdělit podrobnosti. Zákon zadavateli znemožňuje zveřejňovat během řízení jakékoliv informace. Bylo by to považováno za ovlivňování zakázky, sdělil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DPP

Štítky MHD, metro, Dopravní podnik, Praha, linka D

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Podobně jako ,,dražba"budov České pošty do které nebylo připuštěno město Praha. O důvodech mafiánského bahna píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Sobota, 7. října 2023, 18:47Odpovědět

Dopravní podnik odmítl námitky vyloučeného účastníka stavby metra D. Firma se obrátí na antimonopolní úřad  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.