Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rekonstrukce nádraží Smíchov má být hotová v roce 2028. První práce začnou letos

Rekonstrukce Smíchovského nádraží, o které se mluví už od roku 2020, začíná nabírat reálných obrysů, získala totiž stavební povolení. Budova železničního nádraží získá moderní a bezbariérové prostory a zvýší se kapacita pro cestující. Ikonická centrální část pozdně funkcionalistické budovy nádraží, která vznikla v padesátých letech minulého století však zůstane zachována.

Hotovo by mohlo být v roce 2028

První práce na rekonstrukci Smíchovského nádraží zahájí pracovníci už letos v rámci nulté etapy. Má dojít ke zrušení severní nástupiště a letos na podzim dělníci snesou pěší lávku do Radlic. O tom, jaká náhrada za ni vznikne a jak se lidé budou přes stavbu pohybovat do vybudování terminálu, se zatím jedná. Železniční trať známá jako Pražský Semmering bude poprvé v historii napojena přímo na Smíchovské nádraží.

Během těchoto prvních prací poběží soutěž na navazující celkovou rekonstrukci nádraží včetně kolejiště a naváže na to stavba terminálu. Kompletně hotovo by mohlo být v roce 2027 nebo 2028.

Začala výstavba Smíchov City, největšího projektu v moderních dějinách Prahy

Území kolem nádraží na Smíchově se má v příštích letech stát symbolem proměny města ve 21. století. Právě dnes byl totiž položen základní kámen nové čtvrti s názvem Smíchov City, kde má vzniknout téměř 400 tisíc metrů čtverečních bytových,...

FOTO: Legendární smíchovské nádražce Oáza končí smlouva. Nahradí ji food court

Restaurace Oáza je podnik, kterých je dnes v Praze už relativně málo. Jde o dnes už legendární nádražní hospodu s klasickou línou atmosférou uprostřed uspěchaného Smíchovského nádraží. Oáza se během let stala útočištěm například pro básníka Ivana...

Cestující budou moci využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro i tramvaje

Podle bývalého náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha Sobě) jde o ukázkový projekt kvalitní koordinace a spolupráce mezi Prahou a Správou železnic. „Za město jsme přišli s vizí, aby se zanedbaná dopravní stavba za pár let stala moderním dopravním hubem hodným 21. století. V minulosti se budovaly různé druhy nádraží na různých místech, autobusové na jednom, vlakové zase jinde. Naopak na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky efektivnímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné,“ uvedl na svém facebookovém profilu Adam Scheinherr.

Budova železničního nádraží získá moderní vzhled a bezbariérové prostory, zároveň se navýší kapacita pro cestující. „Navíc se nám podařilo dohodnout zachování ikonické centrální části pozdně funkcionalistické budovy nádraží postavené v letech 1953-1956 architekty Ladislavem Žákem a Janem Zázvorkou,“ dodal Scheinherr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Adam Scheinherr

Štítky rekonstrukce, železnice, nádraží, Smíchov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce nádraží Smíchov má být hotová v roce 2028. První práce začnou letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.