Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

FOTO: Legendární smíchovské nádražce Oáza končí smlouva. Nahradí ji food court

Restaurace Oáza je podnik, kterých je dnes v Praze už relativně málo. Jde o dnes už legendární nádražní hospodu s klasickou línou atmosférou uprostřed uspěchaného Smíchovského nádraží. Oáza se během let stala útočištěm například pro básníka Ivana Martina Jirouse alias Magora nebo herce Oldřicha Kaisera. 31. prosince 2020 Oáze končí smlouva se SŽDC a vypadá to, že z mapy zmizí další autentický kus Prahy.

Oáza uprostřed rušného nádraží

Restaurace Oáza je místem, kde cestující nebo kolemjdoucí najdou klid a občerstvení uprostřed rušného Smíchovského nádraží. 30. března vedení Prahy schválilo výběr generálního projektanta moderního dopravního terminálu, který vznikne na Smíchově. Ruku v ruce s chystanou velkou rekonstrukcí jde také odstraňování subjektů, na které jsou lidé zvyklí.

„Před třemi lety zrušili nocležnu pro nádražáky a evidentně nikomu ty peníze za noclehy nechybí, takže se může stát, že nám tu smlouvu neprodlouží prostě proto, že nebudou chtít,“ vysvětluje výčepní, který si nepřál být jménován. „Kluci by mě sežrali, jméno tam nedávejte,“ říká s úsměvem a pokukuje po hostech. „Pracuju tu chvíli, ale chodím sem už asi sedmnáct let, většinou jsem seděl na vaší straně,“ říká.

Místo Oázy moderní food court

Současnému provozovateli končí smlouva 31. prosince 2020. Poté by měl zrekonstruovaný prostor připadnout jinému podnikateli, který bude vybrán na základě výběrového řízení. Restauraci Oáza by měl nahradit moderní food court. „Tady mají tu vizi s nějakým McDonaldem nebo KFCčkem a nevím s čím vším,“ říká výčepní.

Kompletní rekonstrukce budovy Smíchovského nádraží má podle Správy železniční dopravní cesty začít ještě letos. Vypadá to však spíše na běh na dlouhou trať. „Od studie je schválení generálního projektanta první velký krok směrem k samotné realizaci. Vítěz veřejné zakázky do tří až čtyř let zajistí územní rozhodnutí a pravomocné stavební povolení, pro které vytvoří dokumentace a pak už budeme soutěžit zhotovitele,“ uvedl v březnu náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

„Asi největší problém je v tom, že SŽDC má svoje plány, město má svoje plány a do toho jsou ještě zapojení památkáři. Až se všichni dohodnou, bude se něco dít s celou budovou a tím pádem s restaurací. Otázka je, jestli nám pak smlouvu prodlouží, nebo ne. V podstatě není důvod, aby ji neprodloužli na rok nebo na dva. Peníze jim asi chybět nebudou, takže se může stát, že smlouvu neprodlouží prostě proto, že nebudou chtít. Ale zůstáváme v klidu,“ říká výčepní.

„Štamgasti brečet nebudou, všechno je nahraditelný.“

Oáza byla domovskou hospodou například básníka Ivana Martina Jirouse alias Magora, který má u vchodu do podniku dokonce vzpomínkovou tabulku a jeden z výčepů je pojmenován právě po něm. Častým hostem býval i herec Oldřich Kaiser, který to do Oázy nemá daleko. „Podívej, tam v tom době bydlí, zrovna tam má zaparkovaný auto,“ říká jeden ze štamgastů a oknem ukazuje na protější dům. 

Jak budou právě štamgasti reagovat na případný konec Oázy? „Všechno je nahraditelný. Asi půjdou jinam. Že by brečeli, to bych určitě neřekl,“ říká s klidem výčepní.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Smíchovské nádraží, Smíchov, nádražka, Oáza, Ivan Martin Jirous, Praha, Správa železniční dopravní cesty, Oldřich Kaiser, Adam Scheinherr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andrea Říhová-Gruntová

Do Oázy jsem chodila léta uz jako mala kdyz se nakm jelo vlakem ted posedet s prateli pokecat kupodivu velmi dobra kuchyne .Bude nam tedy chybet k nadrazi to proste patri.Ptam se proc rychle obcerstveni proc ne rekonstrukce a zachovani restaurace.Uz jen teda ten komplex do stare Prahy se vubec nehodi.Nechapu pamatkare ze to dovoli .Stara Praha ma svoje kouzlo a melo by to tak zustat,uz staci ty kancelare co tam jsou.Jsme smutni.

Sobota, 11. července 2020, 09:28Odpovědět

FOTO: Legendární smíchovské nádražce Oáza končí smlouva. Nahradí ji food court  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.