Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

K nabíjení aut se v Praze použijí lampy veřejného osvětlení. Hledá se jejich podoba

Pražský magistrát vypíše designovou soutěž na podobu nových patic lamp veřejného osvětlení, ve kterých budou dobíjecí stanice pro elektromobily. Novinářům to dnes řekl dosluhující radní Jan Chabr (TOP 09). Nabíjecí stanice městská firma Technologie hlavního města instaluje při modernizaci lamp. Na projektu spolupracuje s Pražskou energetikou (PRE). V Praze je zhruba 135 tisíc lamp veřejného osvětlení.

Do roku 2025 by měly být v Praze tisíce nabíjecích lamp

„Ukázalo se, že řešení, které bylo pilotní, v oblasti designu nesplňuje vždy přísné nároky na estetickou podobu - ať už ze strany občanů nebo památkářů. Tak jsme se rozhodli, že se vypíše soutěž na designové řešení spodku lampy. Aby to nebyla jen krabice, ale aby to splňovalo podmínky v rámci širšího centra a památkové rezervace," řekl Jan Chabr. Nový design by měly lampy mít od přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

První lampy s nabíjecími stanicemi vznikly na Vinohradech, další se dokončují na Kamýku nebo v Praze 5. Připravených k výměně je aktuálně 150 lamp. Do roku 2024 a 2025 by jich mohly být tisíce, dodal radní. Podle dřívějších vyjádření má Praha do roku 2026 mít asi 3000 moderních lamp, tedy 6000 nabíječek.

V roce 2030 má být v Česku přes půl milionu elektromobilů

Kvůli instalaci nabíjecích stanic je potřeba k lampám přivést nové kabely, které kapacitně zvládnou přivést energii pro lampu i nabíječku. Město proto spolupracuje s PRE a při výměnách kabelů současné vloží do chodníku i kabel pro nabíjecí stanici.

Proměna souvisí rovněž s normou pro automobily Euro 7, která by podle záměru Evropské komise měla začít platit v roce 2025 a fakticky by znemožnila výrobu automobilů bez elektropohonu. Podle odhadů má být v ČR v roce 2030 asi 500 až 700 tisíc elektromobilů, z toho asi třetina v Praze.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha.eu

Štítky energie, ekologie, výtvarné, automoto, Praha, elektromobily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K nabíjení aut se v Praze použijí lampy veřejného osvětlení. Hledá se jejich podoba  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.