Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Žižkovský tunel byl dva týdny zavřený. Ode dneška tudy lidé znovu projdou

Chodci i cyklisté mohou ode dneška znovu po dvou týdnech využívat Žižkovský tunel, který pod pražským vrchem Vítkov spojuje Karlín a Žižkov. Zkratka mezi Prahou 3 a Prahou 8 byla uzavřena kvůli opravě jižního tunelového portálu při rekonstrukci Tachovského náměstí. Otevření tunelu potvrdila mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

Rekonstrukce Tachovského náměstí začala loni na konci října a má trvat rok. Radnice Prahy 3 počítá s náklady 61,3 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Při opravě vyústění tunelu na žižkovské straně se zvýší sousední opěrné zdi, které chce třetí městská část nechat výtvarně využít.

Tachovské náměstí dostane nový mobiliář a schodiště, vysázeny budou nové strany a opraven budou i vstupy do parku na Vítkově. Zatím tam kvůli tomu zrušili parkovací místa v modré zóně placeného stání a omezili šířku a jízdu cyklistů na chodníku do Žižkovského tunelu.

Tunel mezi Karlínem a Žižkovem se otevřel koncem roku 1953, o potřebě ho vybudovat se mluvilo už za první republiky. Cestu mezi dvěma pražskými čtvrtěmi zkrátil z půl hodiny na několik minut. Víc než 300 metrů dlouhá podzemní cesta překonává z Karlína na Žižkov převýšení téměř 30 metrů. Tunel měl původně sloužit i jako protiletecký kryt, plánovalo se i jeho rozšíření o část pro silniční vozidla. To se ale nikdy neuskutečnilo.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky Žižkovský tunel, doprava, opravy, Tachovské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žižkovský tunel byl dva týdny zavřený. Ode dneška tudy lidé znovu projdou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.