Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Provoz na páteřní tramvajové lince Žižkovem komplikují opravy vodovodu

Dnes ráno začala oprava vodovodního řadu v ulicích Seifertova a Víta Nejedlého na pražském Žižkově. Opravy ode dneška omezily provoz tramvají a mají trvat až do pondělí 5. prosince, nebudou však mít vliv na zásobování obyvatel pitnou vodou. Práce se dotýkají provozu veřejné dopravy, zhruba desítka tramvajových linek musí jezdit po změněných trasách a mezi zastávkami Viktoria Žižkov a Lipanská vznikla provizorní zastávka Seifertova.

Nová zastávka s názvem Seifertova

Od dnešního rána nejezdí tramvaje celou Seifertovou ulicí na pražském Žižkově, ale linky přijíždějící z obou stran se zastaví v nově zřízené zastávce Seifertova, která se nachází v jednom směru u křižovatky s Přibyslavskou ulicí a ve druhém směru s Vlkovou ulicí. Pokud lidé chtějí pokračovat dál, musejí podle informací dopravního podniku ujít úsek dlouhý zhruba 150 metrů, náhradní autobusová doprava totiž není zřízena.

Důvodem je probíhající oprava vodovodního řadu. Pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací provedou výkop a výměnu šoupěte a hydrantu v ulici Víta Nejedlého tak, aby napojení potrubí po opravě pod tramvajovou tratí bylo co nejrychlejší.

Opravy se dotknou linek číslo 5, 9, 11, 13, 15, 19, 26, 35, 39, 90, 95 a 98. Dopravní podnik zavedl dvě zvláštní linky, a to číslo 35 od Bílé Labutě do Seifertovy a číslo 39 ze Spojovací do Seifertovy. V noci pojede zvláštní linka číslo 90, která má shodnou trasu s tramvají číslo 35.

Na bezpečnost cestujících dohlížejí strážníci

Na tramvajové trati před a za místem opravy jsou instalovány kolejové přejezdy, takzvané "Kaliforňany". Cestující mohou pěšky projít na opačnou stranu stavby a pokračovat navazující tramvajovou linkou. „Nevadí mi to. Těch pár kroků pro mě není žádný problém,“ řekl dnes ráno našemu reportérovi na místě cestující David Hynek. Na bezpečný nástup a výstup cestujících z a do tramvají dohlížejí strážníci městské policie, kteří vždy na nezbytně nutnou dobu zastaví automobilový provoz.

Opravy se dotknou i automobilové dopravy. Ve směru z centra, tedy do kopce, nejezdí auta vůbec, v opačném směru je průjezd zachován, ale podle informací z radnice by měl sloužit hlavně pro místní obsluhu lokality.

Opravu zajišťují Pražské vodovody a kanalizace a měla by trvat asi deset dní.

Informace o změnách od dopravního podniku:

  • Linka číslo 5 je ve směru od Holyně ze zastávky Viktoria Žižkov zkrácena do nově zřízené zastávky Seifertova (u křižovatky s ulicí Přibyslavskou).
  • Linka číslo 9 je ve směru od Sídliště Řepy ze zastávky Jindřišská vedena do zřízené zastávky Dlážděná, odkud dále pokračuje jako linka 15 přes zastávku Masarykovo nádraží směr Kotlářka nebo jako linka číslo 26 směr Divoká Šárka.
  • Linka číslo 11 je ve směru od Spořilova ze zastávky Olšanské hřbitovy odkloněna přes zastávky Želivského, Strašnická a Nádraží Zahradní Město do obratiště Nádraží Hostivař.
  • Linka číslo 13 je ve směru od Čechova náměstí ze zastávky Vozovna Žižkov prodloužena do obratiště Spojovací.
  • Linka číslo 15 je ve směru od Kotlářky ze zastávky Masarykovo nádraží vedena do zřízené zastávky Dlážděná, odkud dále pokračuje jako linka číslo 9 přes zastávku Jindřišská směr Sídliště Řepy.
  • Linka číslo 19 je ve směru od Pankráce ze zastávky Želivského odkloněna přes zastávky Flora, Olšanské náměstí a Lipanská do nově zřízené zastávky Seifertova (u křižovatky s ulicí Vlkovou).
  • Linka číslo 26 je ve směru od Divoké Šárky ze zastávky Masarykovo nádraží vedena do zřízené zastávky Dlážděná, odkud dále pokračuje jako linka číslo 9 přes zastávku Jindřišská směr Sídliště Řepy.
  • Linka číslo 95 je rozdělena na dvě části:
    • Ve směru od Ústředních dílen DP je ze zastávky Jindřišská odkloněna přes zastávky Dlážděná, Masarykovo nádraží, Florenc, Palmovka, Bulovka a Kobylisy do obratiště Vozovna Kobylisy.
    • Ve směru od Spojovací je ze zastávky Lipanská zkrácena do nově zřízené zastávky Seifertova (u křižovatky s ulicí Vlkovou).
  • Linka číslo 98 je rozdělena na dvě části:
    • Ve směru od Sídliště Řepy je ze zastávky Jindřišská odkloněna přes zastávky Dlážděná a Masarykovo nádraží do zastávky Bílá labuť.
    • Ve směru od Spojovací je ze zastávky Lipanská zkrácena do nově zřízené zastávky Seifertova (u křižovatky s ulicí Vlkovou).

Ohodnoť článek

Foto Ivo Spisar

Štítky provoz, opravy, tramvaje, Žižkov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Provoz na páteřní tramvajové lince Žižkovem komplikují opravy vodovodu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.