Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VIZUALIZACE: Železniční most na Výtoni se změní k nepoznání. Z původního zůstanou jen pilíře, stát bude dvě miliardy

Správa železnic představila novou podobu vyšehradského železničního mostu spojujícího Nové Město a Smíchov. Ze starého zbydou jen pilíře a usadí na ně novou, tříkolejní konstrukci. Stát by měl dvě miliardy korun, se začátkem stavby se počítá na rok 2026.

Do architektonické soutěže, kterou Správa železnic vyhlásili v květnu minulého roku, se přihlásilo dvanáct týmů. Jednou z podmínek bylo i rozšířit most na tři koleje.

„Požadavek na rozšíření na tři koleje v tomto traťovém úseku vyplývá z aktualizované studie proveditelnosti řešící zaústění 3. tranzitního koridoru do železničního uzlu Praha, kterou schválilo Ministerstvo dopravy. Ta počítá s výhledovým rozsahem dopravy, pro který není současné dvoukolejné přemostění postačující. Podmínkou bylo respektování požadavků památkové ochrany v největším možném rozsahu,“ vysvětlil v tiskové zprávě generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.  

I když některé návrhy počítaly se zachováním stávající památkově chráněné konstrukce z roku 1872, jedenáctičlenná porota nakonec vybrala projekt pražského týmu 2T engineering. V něm je plánováno ponechat pouze pilíře a dosadit konstrukci novou. Jak informovala ČTK, ta stará bude sejmuta a použita jinde. O využití se ještě rozhodne. Cenu rekonstrukce odhaduje Správa železnic na dvě miliardy korun.

Na žádost památkářů nebude most zastřešen. Využívat ho kromě vlaků i chodci a cyklisté, pod ním pak vznikne prostor pro obchody. U mostu vznikne i nová stanice Praha-Výtoň, aby lidé mohli přestoupit na tramvaj.

Vítězné studio teď vypracuje podrobnější studii, na základě které vytvoří dokumentaci pro stavební povolení. Podle Facebooku Pražské integrované dopravy by se pak na rekonstrukci mostu mělo pracovat v průběhu let 2026 a 2027.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 2T engineering

Štítky most, železnice, rekonstrukce, Výtoň, Vyšehrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Železniční most na Výtoni se změní k nepoznání. Z původního zůstanou jen pilíře, stát bude dvě miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.