Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový parkovací dům v Praze bude stát 798 milionů. Bude mít zelenou střechu

Pražští radní schválili výběr dodavatele na výstavbu parkoviště P+R Opatov, které bude včetně DPH stát celkem 798,4 milionu korun. Ve čtyřpodlažním parkovacím objektu zaparkuje po dokončení stavby až 495 aut. Součástí projektu bude také zelená střecha s navazujícím parkem.

Parkoviště bude dostupné z jihovýchodního směru

Stavba vznikne v Praze 11 na východní straně Chilské ulice u výjezdu z dálnice D1, kudy do hlavního města přijíždí nejvíce aut z jihovýchodního směru. Na parkoviště bude také navazovat stanice metra Opatov a autobusové zastávky.

„Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště, a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park. Město není nafukovací a vyjednávání o pozemcích jsou složitá,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Kromě velké kapacity nabídne parkovací dům i deset míst pro pohybově postižené osoby. „Tohle je skvělá zpráva pro Opatov. Vyroste tady nový parkovací dům pro 500 aut. Myšleno bude samozřejmě i na auta s pohonem CNG, LPG a na elektromobily, které tady budou mít vyhrazené stání s dobíjecími stanicemi,“ napsal starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti) na svém Facebooku. V objektu bude také místo pro jízdní kola.

Na střeše bude park

Součástí budovy bude park na místě bývalého izolačního valu. V blízkosti Domu s pečovatelskou službou Šalamounova vznikne klidový kout. Terén se zde zvedne do výše parkovacího domu a vytvoří tak pobytovou zelenou střechu. Park bude následně propojen několika schodišti a bezbariérovými rampami.

Projekt vznikl kvůli nedostatečnému počtu parkovacích míst v této oblasti. Díky výstavbě se zlepší dostupnost do města pro řidiče z okrajových částí metropole. Mimo to by se měla snížit intenzita dopravy v přilehlých ulicích. To také pomůže životnímu prostředí, především se sníží emise a hlučnost.

V rámci výběrového řízení podal nejvhodnější nabídku dodavatel Společnost P+R Opatov – BAK – MTS DIZ - GG, kterou tvoří BAK stavební společnost, a.s., dále Metrostav DIZ s.r.o. a GEOSAN GROUP a.s. Náklady na výstavbu P+R Opatov dohromady činí 798,4 milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MHMP

Štítky Opatov, parkovací dům, park, Praha, zelená střecha, stavba, Adam Scheinherr, Dálnice D1, Jiří Dohnal, Česká pirátská strana, Metrostav, Geosan Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový parkovací dům v Praze bude stát 798 milionů. Bude mít zelenou střechu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.