Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Zemědělci v okolí Prahy čekají kvůli mrazům a nízkým srážkám menší výnosy

Zemědělci v okolí Prahy očekávají letos nižší výnosy než v loňském roce, a to kvůli jarním mrazům a nedostatku srážek. Pokud bude v následujících dnech příznivé počasí, dokončí sklizeň na konci týdne.

„Bouřky se nám vyhýbají, a tak postup žní je velmi rychlý. Pokud nebude nějaká změna, tak skončíme se sklizní tento týden," řekl šéf Agro Jesenice Josef Kubiš. Bez komplikací sklízejí obilniny také v zemědělském podniku ZVO Group. „Počátek žní byl o několik dní dříve, než je běžné, ale v průběhu sklizně se náskok vyrovnal," uvedl ředitel podniku Jiří Rulec.

Oslovené zemědělské podniky se shodují v tom, že srážek byl letos nedostatek, což spolu s jarními mrazy způsobilo nižší výnosy oproti loňskému roku.

„Již čtvrtý měsíc srážky dosahují jen třetiny normálu, bouřky se nám vyhýbají," uvedl Kubiš. Agro Jesenice proto odhaduje u řepky výnos 2,5 tuny na hektar, běžně bývá výnos mezi 3,5 až 4,2 tuny na hektar. „U obilovin je propad jedna až 1,5 tuny," doplnil.

ZVO Group očekává u obilovin o deset až 20 procent nižší výnosy oproti loňsku, u řepky až o 30 procent. „Jarní mrazy jsou hlavní příčinou poklesu výnosu u řepky a také se podílely na poklesu výnosu u některých ploch obilovin," řekl Rulec a potvrdil, že pokles výnosu způsobil i nedostatek srážek.

Horší výnosy než v loňském roce předpokládá i farma Astrus Straškov. „U nás to odnesla hlavně řepka a hrách. V první řadě jsme v období od března do konce dubna zažili velké sucho a nakonec přišly nečekané mrazíky," uvedl ředitel farmy Ondřej Dvořák.

Jarní mrazy letos zasáhly především pěstitele ovoce, podle odhadu sklizně k 15. červnu úroda ovoce v ČR klesne v porovnání s pětiletým průměrem o 77 procent na 31.430 tun ze 138.963 tun. Agroanalytik Petr Havel už dříve uvedl, že dubnové mrazy zasáhly také obilniny ve fázi sloupkování a řepku v době květu, do značné míry tak poškodily jejich porosty. Lokálně jsou podle něj poškozené i obilniny.

Zemědělci sklidí za den podle velikosti podniku až několik stovek hektarů. "Máme sklizeny ozimé řepky, ječmeny a pšenice, zbývá sklidit jarní ječmeny a pšenice," uvedl Rulec. Dvořák doplnil, že pokud nezačnou vydatné deště, budou mít v neděli sklizeny všechny obiloviny.

Žně jsou letos ve srovnání s loňským rokem rychlejší v celé ČR, obilin bylo loni sklizeno 28 procent ploch, tedy téměř o deset procent méně než letos. Řepky bylo k 22. červenci sklizeno o 21 procent víc než loni touto dobou.

Zemědělci odhadují letošní úrodu pod úrovní předchozích pěti let, ve kterých se sklízelo přes sedm milionů tun základních obilovin, vyplývá z prvního odhadu Českého statistického úřadu. Sklizeň základních obilovin letos ve srovnání s loňskou úrodou klesne o 8,8 procenta na 6,822 milionu tun, uvedli už dříve statistici. Zároveň ale upozorňují na to, že zemědělci letos sklízejí obilniny z nejmenší pěstební plochy od počátku sledování před více než 100 lety.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky pěstování, sklizeň, Praha, výnos, zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci v okolí Prahy čekají kvůli mrazům a nízkým srážkám menší výnosy  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.