Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Pražským službám loni rekordně vzrostl zisk na čtyři sta milionů

Firma Pražské služby, kterou vlastní hlavní město, loni vykázala zisk po zdanění zhruba 405,6 milionu korun, což znamenalo meziroční nárůst asi o 342,4 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy firmy, která zajišťuje svoz odpadu pro většinu metropole, provozuje malešickou spalovnu či má na starosti úklid komunikací. Zisk byl podle zprávy rekordní a byl dán především situací na energetickém trhu a větším ziskem z prodeje elektřiny, páry či teplé vody, které produkuje spalovna v Malešicích.

Firma loni dokončila postupnou výměnu kotlů ve spalovně, která začala v roce 2018. Loni tak zařízení spálilo 354.851 tun odpadu, což bylo asi o 84.000 tun meziročně více. To spolu s mimořádnou situací na energetickém trhu podle dokumentu vedlo k rekordnímu zisku. „Jedná se o nejlepší hospodářský výsledek za dobu její (firmy) existence, který lze vedle efektivity provozu při výkonu jejích služeb přičíst zejména extrémní situaci na trhu s energetickými komoditami," stojí ve zprávě. Společnost již v letošním roce podobně vysoký zisk kvůli poklesu cen energií neočekává.

Největší tržby firma loni vykázala za svoz a likvidaci odpadu, a to 2,24 miliardy korun oproti částce 1,88 miliardy o rok dříve. Tržby za čištění a zimní údržbu komunikací lehce klesly z 1,69 miliardy na 1,61 miliardy korun. Nejvíce pak firmě vzrostly tržby z prodeje energií, za které utržila 492,9 milionu korun oproti částce 192,3 o rok dříve. Ze zisku firma plánuje dát zhruba 45,6 milionu korun do sociálního fondu a zbylých 360 milionů ponechat na účtu nerozděleného zisku.

Počet vyvážených kontejnerů a popelnic loni podle zprávy vzrostl asi o 15 procent na zhruba 40 tisíc, firma také z popudu vedení magistrátu začala zavádět takzvaný multikomoditní sběr, což znamená, že do žlutých kontejnerů na tříděný odpad se nově vyhazují vedle plastu i nápojové kartony. Počet zaměstnanců společnosti loni vzrostl o 133 na 1866. Řidičů bylo 482, popelářů 321 a metařů 157. Zvýšily se také mzdové náklady, a to z 1,22 miliardy na 1,4 miliardy korun.

PSAS na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro většinu metropole. Od roku 2018 je jediným vlastníkem firmy Praha. Část svozu odpadu v hlavním městě zajišťuje i společnost AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a další menší firmy. Vedení hlavního města plánuje příští rok po skončení kontraktu své firmě PSAS zadat zakázku na svoz v celé metropoli napřímo bez tendru, což zákon veřejným zadavatelům umožňuje v případě, že jsou jediným vlastníkem dodavatelské firmy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky služby, odpady, Pražské služby, Praha, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražským službám loni rekordně vzrostl zisk na čtyři sta milionů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.