Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Developeři letos v Praze dostaví tisíce bytů prodávaných za podprůměrnou cenu

Developeři letos dostaví v Praze tisíce bytů za nižší než průměrnou nabízenou cenu. Zatímco v loňském čtvrtém čtvrtletí se podle dat společnosti Deloitte průměrná cena zastavila na 152 600 korun za metr čtvereční, dostavěné byty mohou být levnější o přibližně deset procent. Projekty, které se v letošním roce začnou stavět, zatím nemají podle developerských společností oslovených ČTK stanovenou cenu. Spuštění jejich prodeje, které zpravidla začíná před zahájením výstavby a nebo v její rané fázi, bude záviset na vývoji realitního trhu.

Největší český rezidenční developer Central Group letos plánuje dokončit 1100 bytů v projektech Rezidence Parková čtvrť v Praze 3, Rezidence Kotlaska v Praze 8, Tesla Hloubětín v Praze 9 a U Hostivařské přehrady v Praze 10. Nabídková cena podle hlavního analytika společnosti Ondřeje Šťastného se napříč nabídkou pohybuje v průměru okolo 138.000 korun za metr čtvereční. Do prodeje Central Group plánuje letos zařadit dalších 1500 bytů. Jejich celkový počet bude záležet i na povolovacích procesech.

Obdobně je na tom Skanska Residential. Ta letos dokončí 208 bytů v projektech Albatros Kbely a Modřanský cukrovar. „Ve třetí etapě bytové projektu Albatros Kbely vychází průměrná cena na 123.000 korun za metr čtvereční a aktuálně je prodáno přes 73 procent bytů. V první etapě Modřanského cukrovaru vychází průměrná cena na 140.000 korun za metr čtvereční a prodáno je přes 72 procent," uvedla mluvčí společnosti Renata Vildomcová.

Developer Finep letos dokončí 500 bytů. Budou v plně rozprodaných projektech U Šárky, v Hloubětíně, Nad Krocínkou a v Kralupech nad Vltavou. Jejich cena začínala od 82 tisíc korun. Důvodem podle mluvčího Finepu Tomáše Hečka bylo, že většinu těchto bytových domů Finep rozprodal před jejich dokončením, a tedy za ceny odpovídající jiné než současné ekonomické situaci. V roce 2024 zahájí Finep výstavbu 26 bytových domů a o 2150 bytech na Západním městě, v Britské čtvrti, Hloubětíně, U Šárky, ale také na Novém Opatově či v Kralupech nad Vltavou. Jednat se bude o domy, které kromě vlastnického bydlení nabídnou nájemní a družstevní byty.

Naopak za nadprůměrné pražské ceny prodává letos dokončené rezidenční nemovitosti Penta Real Estate. Letos plánuje dostavět 600 bytů v projektech Victoria Palace na Vítězném náměstí, Rezidenci Juliska v Praze 6, první etapu Nuselského pivovaru v Praze 4 a na Nové Waltrovce v Praze 5. Cena za metr čtvereční se pohybuje mezi 140 tisíci až 160 tisíci korunami, ve Victoria Palace ale budou i byty, kde se metr čtvereční prodává za 225.000 korun. Důvodem vyšších cen je podle zástupců společnosti to, že většina těchto nemovitostí nabízí byty pro náročnou klientelu.

Podle studie společností Central Group, Skanska Residential a Trigema byla průměrná prodejní cena pražských bytů ve čtvrtém čtvrtletí 142 511 korun za metr čtvereční. V meziročním srovnání se jednalo o pokles o šest procent a v mezičtvrtletním srovnání o 2,7 procenta. Důvodem byl hlavně větší prodej levnějších nemovitostí nabízených pod průměrnou hodnotou nabídkové ceny developerů. Od roku 2016 se snížila průměrná nabízená velikost bytů o téměř 19 metrů čtverečních na 63,2 metru čtverečního. Zapříčinila to nižší poptávka po větších, a tedy i dražších bytech, ale také větší uvedení malých a středních bytů na trh.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky byty, trh, stavby, Praha, developeři, cena, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Podstatné je, kolík českých občanů /nikoliv těch, kteří si tady občanství, českou občanku a český pás koupili/ si může dovolit ty byty koupit.

Středa, 31. ledna 2024, 09:07Odpovědět

Developeři letos v Praze dostaví tisíce bytů prodávaných za podprůměrnou cenu  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.