Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Praha chce snížit povinné počty parkovacích míst u nových domů

Radní hlavního města odsouhlasili návrh parkovací novely Pražských stavebních předpisů, která by nově dovolila v centru metropole stavět nové domy bez povinnosti budovat i parkování. Chtějí tak snížit pořizovací ceny bytů a podpořit klimatický plán.

„Snižujeme minima a dáváme volnou ruku trhu"

Nové rezidenční domy musí v rámci Pražských stavebních předpisů nabízet i parkovací místa pro nové majitele. Mnohdy to podle radních ale byl problém. Menší dům, který byl v proluce mezi dvěma dalšími, musel mít pod sebou třeba i třípodlažní parkovací garáž.

Stavební předpisy dělí město do sedmi zón, kde je stanoven počet parkovacích míst podle postavené hrubé podlažní plochy. V budoucnu by se například v centru města mohlo stavět i kompletně bez parkování.

„Snižujeme minima a dáváme volnou ruku trhu. Pokud chce někdo postavit byty pro zákazníky, kteří nechtějí vlastnit auto, tak mohou mít levnější byt, třeba o čtvrtinu až třetinu. Díky tomu, že tam nebudou podzemní parkoviště,“ uvedl na tiskové konferenci náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Developeři parkovací stání stavět budou moci, maximálně ale dvě místa na jednu bytovou jednotku.

Návrh se ještě bude připomínkovat

„Návrh nově zohledňuje více do detailu veškerou dostupnost hromadné dopravy se zaměřením na kolejovou dopravu. Postoupili dále jak s výstavbou metra linky D, tak s výstavbou tramvajových tratí, ať už Modřany, Libuš, Barrandov nebo Divoká Šárka. Ve všech těchto územích máme nová rozvojová území, která budou procházet výstavbou a ta parkovací minima bychom v tomto chtěli zohlednit,“ doplnil Scheinherr.

Návrh ještě půjde do připomínkového řízení, které bude trvat 45 dnů a teprve pak může být schválen. „Chceme ho prodloužit, aby měly městské části dostatek času se k tomu vyjádřit. Následně to musí znovu schválit rada,“oznámil náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN). Podle Hlaváčka je novela součástí klimatického plánu.

„Doufám, že po tom připomínkovém řízení rada v novém složení ten návrh schválí, protože v tuto chvíli jde jen o zbytečnou regulaci, která jen prodražuje bytovou výstavbu. A v některých případech ji i znemožňuje,“ poznamenal Adam Zábranský (Piráti), radní pro bydlení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky rada, parkování, stavba, bydlení, Pražské stavební předpisy, Praha, dům, Adam Scheinherr, Petr Hlaváček, Adam Zábranský, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce snížit povinné počty parkovacích míst u nových domů  |  Byznys  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.