Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Misi v Afghánistánu symbolicky ukončila pieta na Vítkově

Vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově česká armáda ukončila své dvacetileté působení v Afghánistánu. Pietní připomínky zahraniční mise, na které sloužilo zhruba 11 500 českých vojáků, se zúčastnili ústavní činitelé, bývalí i současní velitelé nebo zástupci velvyslanectví spojeneckých zemí. Doprovodil ji přelet vojenských letadel a vrtulníků.

Nad Vítkovem přeletěly dva stíhací letouny Gripen

První čeští vojáci odletěli do Afghánistánu v roce 2002, působení v zemi jich 14 nepřežilo. Připomínka jejich oběti byla důležitou částí piety. Vojáci postupně přinášeli fotografie svých padlých spolubojovníků a kaplani přednesli krátkou vzpomínku. Následovala modlitba hlavního kaplana Jaroslava Knichala a minuta ticha, kterou doprovodila čestná salva a průlet letecké techniky. Nad Vítkovem přeletěly dva stíhací letouny Gripen i dopravní stroje CASA a Airbus A-319, doprovodily je transportní i bitevní vrtulníky, které vypouštěly dým v národních barvách.

Na pietní akci byli pozváni zástupci jednotek, které v Afghánistánu v uplynulých letech působily. Na Vítkov přišlo zhruba 800 vojáků. Dorazili i ti, kteří byli během mise zraněni, včetně novodobého válečného veterána Lukáše Hirky, který na misi utrpěl v září 2012 vážné zranění hlavy a dlouho byl v kómatu.

Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) v projevu uvedl, že včerejší den symbolicky završuje největší a nejdelší operační nasazení armády v novodobé historii. „Byli jste součástí největší alianční operace v historii. Jsem pyšný, jak dobře jste reprezentovali Českou republiku,“ řekl přítomným vojákům a vojákyním.

Podle Metnara události z posledních dnů mohou vzbuzovat pochybnosti o smyslu českého působení v Afghánistánu. „Je proto třeba zdůraznit, že hlavní cíl operace, tedy eliminace teroristických hrozeb v Evropě a USA, se nepochybně podařilo naplnit,“ řekl. Poznamenal, že díky nasazení v operacích česká armáda získala cenné a nenahraditelné zkušenosti a pokročila v modernizaci.

Všichni jste v této neklidné zemi odvedli skvělou práci

Připomněl, že česká armáda v zemi nasadila bojovníky proti terorismu, lékaře, instruktory, pyrotechniky, vrtulníkáře, ale i meteorology nebo vojáky provinčních rekonstrukčních týmů. „Všichni jste v této neklidné zemi odvedli skvělou práci, kterou naši spojenci vysoce oceňovali,“ řekl ministr.

Poděkoval také vojenským pilotům a policistům, kteří se podíleli na nedávné evakuaci českých diplomatů a afghánských spolupracovníků z Kábulu. „I tato záchranná operace dokazuje, na jak vysoké profesionální úrovni je naše armáda,“ dodal Metnar.

Náčelník generálního štábu Aleš Opata, který od dubna 2006 velel českým vojákům z provinčního rekonstrukčního týmu (PRT), řekl, že se armáda na misi hodně naučila. „Máme větší sebevědomí a naše armáda získala ve světě respekt. Plnili jsme těžké úkoly a nikdy jsme se neschovávali za druhé. Posílilo nás to,“ uvedl.

Vojákům se zásadně změnil hodnotový systém

Vojákům se podle Opaty zásadně změnil hodnotový systém. „Uvědomili jsme si, v jak bezpečné zemi žijeme a jaké máme možnosti. Není všude samozřejmé, že když odejdete z domova, tak se tam také vrátíte, že máte co jíst,“ řekl. Také podle něj armáda primární vojenské cíle splnila.

Vzpomínky se z politiků dále zúčastnili mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) či předsedkyně sněmovního branného výboru Jana Černochová (ODS). Zúčastnili se také velvyslanci Německa a Afghánistánu v ČR.

Česká republika své vojáky z Afghánistánu stáhla na konci června ve spolupráci se spojenci. Většina politických představitelů Česka odchod ze země kritizovala, a to včetně prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se bude muset NATO do Afghánistánu vrátit, protože Tálibán v zemi opět vytvoří teroristická centra. Zeman, který patřil k dlouhodobým podporovatelům mise, na dnešní pietní akci nepřišel. Zastoupil ho náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Jan Kaše.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky ČR, Afghánistán, armáda, Vítkov, pieta, Armáda České republiky, Česko, Lubomír Metnar, Gripen, Miloš Zeman, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Misi v Afghánistánu symbolicky ukončila pieta na Vítkově  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.