Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Voda z požáru v Uhříněvsi mohla kontaminovat Lítožnický rybník a Říčanský potok

Zákaz koupání a rybolovu byl včera vyhlášen v Lítožnickém rybníce v Dubči a v Říčanském potoce. Voda zde totiž může být kontaminovaná po nedělním požáru haly v Uhříněvsi. Na twitteru o tom včera večer informovali pražští hasiči. Požár se jim kompletně podařilo uhasit až včera odpoledne.

Zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb

V Lítožnickém rybníce v Praze 10 a v Říčanském potoce, který rybníkem protéká, by mohla být závadná voda z čističky odpadních vod. Byl zde proto vydán zákaz koupání, odebírání vody a lovu ryb v této oblasti. Podle pražských hasičů jsou na místě chemici.

V neděli odpoledne začala v Uhříněvsi hořet hala s drogistickým zbožím. Hasiči plameny dostali pod kontrolu zhruba po dvou hodinách. Ještě včera dopoledne se na místě nacházela jedna jednotka, která vyhledávala a dohašovala skrytá ohniska. Příčinu požáru skladovací haly, při kterém se lehce zranilo pět hasičů, zjišťují vyšetřovatelé. Škoda činí odhadem 120 milionů korun.

Osm profesionálních a deset dobrovolných jednotek hasičů zasahovalo v neděli 25. července před 17. hodinou v ulici Bečovská v Uhříněvsi. Hořela tam hala, ve které bylo uskladněno drogistické zboží. Po příjezdu první hasičské jednotky byla...

Čistička nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu

Vodu použitou při hašení, která měla zvýšené pH, hasiči nejprve nechávali odtéct kanalizací do nedaleké čističky odpadních vod. Ta ale nedokázala zpracovat všechnu kontaminovanou vodu, a i když hasiči s přečerpáváním přestali, část přetekla do Říčanského potoka. Na problém podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky upozornil úhyn několika ryb.

Hasiči proto od včerejšího poledne vodu použitou při hašení zadržují v laguně u haly. Odtud ji odčerpává specializovaná firma. Ta zajistí její ekologickou likvidaci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasiči Praha

Štítky ČR, požár, voda, ekologie, Praha, rybník, Uhříněves, Říčanský potok (přítok Rokytky), koupání, ryby, Dubeč, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda z požáru v Uhříněvsi mohla kontaminovat Lítožnický rybník a Říčanský potok  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.