Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Praze vzniknou dvě očkovací místa pro lidi bez registrace

V obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží by do dvou týdnů měla vzniknout očkovací místa pro očkování proti covidu-19, kam lidé budou moct přijít bez předchozí registrace. Hlavním cílem je, aby bylo očkování více zpřístupněno veřejnosti, uvedl to dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Pokud by se tato očkovací místa osvědčila, mohla by vzniknout i v dalších regionech.

Z nákupu rovnou na očkování

Vojtěch řekl, že pro tyto potřeby už vznikly mobilní očkovací týmy. Místa v obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží se nyní připravují. „Já bych si přál, aby v době maximálně dvou týdnů začala fungovat,“ uvedl. Cílem je podle ministra oslovit lidi, kteří se k očkování zatím neregistrovali. „Mohou to být lidé, kteří někam cestují, jdou na nákup. Třeba nejsou odpírači očkování, ale z nějakého důvodu se nezaregistrovali, možná kvůli nějakému pohodlí. Tady bez objednání, bez termínu půjdou kolem a budou se moci okamžitě očkovat bez jakýchkoliv překážek,“ vysvětlil Vojtěch.

Kromě dvoudávkových vakcín budou mít zdravotníci v těchto očkovacích místech k dispozici také tu jednorázovou od firmy Johnson & Johnson. Již na začátku června ministersto v návaznosti na stanovisko vakcinologů doporučilo, aby zdravotníci tuto očkovací látku nepodávali lidem mladším šedesáti let. Důvodem je velmi vzácný nežádoucí účinek, kdy u očkovaných vznikají krevní sraženiny především v mozku. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,01 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

„Chceme jít do terénu, lidem blíž“

Podle Vojtěcha však očkování mladších lidí touto látkou zakázáno není. „Věřím, že se spousta lidí naočkuje touto očkovací látkou, protože je to pohodlnější,“ poznamenal. Pokud si lidé vyberou dvoudávkovou, budou se muset dostavit ještě na druhý termín očkování.

Ministr dodal, že očkovací místa pro lidi bez registrace jsou pilotním projektem. Pokud by se osvědčil, chce ministerstco tuto praxi rozšířit i do dalších regionů. Ministr se domnívá, že zájem o vakcinaci ve větších očkovacích centrech se časem vyčerpá. Předpokládá se, že větší očkovací místa po létě skončí. „Proto hledáme nějaké alternativy, chceme jít do terénu, lidem blíž a očkování maximálně zpřístupnit bez nějakých bariér,“ dodal Vojtěch.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Praha, očkovací centrum, Adam Vojtěch, ANO 2011, Chodov, Evropská léková agentura, Johnson & Johnson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze vzniknou dvě očkovací místa pro lidi bez registrace  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.