Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Podchody na hlavním nádraží čeká rekonstrukce. Začne na začátku příštího roku

Trojici podchodů na hlavním nádraží v Praze čeká kompletní rekonstrukce. Stavba by měla začít na začátku příštího roku a podchody asi po roce rekonstrukce dostanou nový vzhled, který vzešel z architektonické soutěže. Dnes o tom informovala Správa železnic. Předpokládanou cenu rekonstrukce správa neuvedla. Do letošního srpna zároveň pokračuje stavba podchodu z nádraží na Žižkov.

Žulová dlažba a podsvícená stěna

Architektonické soutěže na novou podobu podchodů se zúčastnilo pět týmů, vítězný návrh předložil Atelier bod architekti zastoupený Vojtěchem Sosnou, Jakubem Strakou a Jáchymem Svobodou. V navrhovaném řešení podchodů jsou identické materiály, jako jsou v odbavovací hale. Ty bude doplňovat podsvícená stěna, kterou má tvořit bezpečnostní mléčné sklo vsazené do svařovaných ocelových rámů. To by mělo umožnit jednodušší údržbu a případnou výměnu poškozených prvků nebo odstranění graffiti. Na zemi bude žulová dlažba.

Součástí rekonstrukce bude přestavba informačního a orientačního systému. Vítězný návrh by se měl nyní ještě mírně upravit podle připomínek Správy železnic.

Podchod na Žižkov bude ústit v Seifertově ulici

Na nádraží se ke konci pomalu blíží také prodloužení severního podchodu, který propojí stanici se Žižkovem. Vyústění pěší trasy bude situováno do Seifertovy ulice přes komerční centrum Churchill Square. Výstup z podchodu zajistí kromě schodiště dvojice eskalátorů a výtah, takže bude zajištěný bezbariérový přístup. Stavba za zhruba 219 milionů korun by měla být otevřena letos v srpnu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky ČR, železnice, stavby, Praha, podchod, rekonstrukce, Žižkov, Správa železniční dopravní cesty, Jakub Straka, hlavní nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podchody na hlavním nádraží čeká rekonstrukce. Začne na začátku příštího roku  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.