Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Václavském náměstí dnes proběhne demonstrace proti Zemanovi

Milion chvilek pro demokracii dnes pořádá demonstraci proti příklonu prezidenta Miloše Zemana k Rusku. Akce s názvem Hrad za hranou, republika v ohrožení se kromě Václavského náměstí uskuteční i v řadě dalších měst po celém Česku. Cílem demonstrace je podle organizátorů vyjádřit nesouhlas mimo jiné právě s inklinací českého prezidenta a dalších politiků k Rusku.

Kritika Zemanova nedělního projevu

Podle předsedy spolku Benjamina Rolla prezident místo podpory vlastního státu opakuje stejné fráze jako proruské dezinformační weby a ruská propaganda. „Jeho setrvávání ve funkci je bezpečnostní hrozbou pro naši republiku,“ uvedl Roll.

Prezident Zeman se stal terčem kritiky ze strany opozice za svůj nedělní projev, v němž uvedl, že se pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi v kauze výbuchu muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014. Jenže podle premiéra Jana Hamáčka (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO) existuje jedna vyšetřovací verze, která je spojena s pohybem příslušníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU.

Prezidentova slova kritizovala také například senátorka Miroslava Němcová (ODS) nebo předseda ODS Petr Fiala.

Podle Milionu chvilek k rozkladu České republiky přispívá také Babišův střet zájmů. Spolek připomněl závěrečnou auditní zprávu Evropské komise, podle které premiér spolurozhoduje o směřování dotací EU a současně ovládá holding Agrofert.

Na demonstraci dohlédnou také pražští policisté

Na demonstraci na Václavském náměstí vystoupí například bývalý ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb, který je rovněž spoluautor petice za ústavní žalobu na Miloše Zemana, nebo zástupkyně ruské menšiny v Radě vlády pro národnostní menšiny Eugenie Číhalová.

Podle organizace budou na demonstraci dodržována protikoronavirová hygienická opatření a doporučení, o což organizátoři žádají také všechny účastníky.

Dohlížet nejen na dodržování vládních opatření budou také pražští policisté. Podle mluvčí pražské policie Evy Kropáčové policie připravila standardní bezpečnostní opatření. „Desítky policistů budou dohlížet na dodržování veřejného pořádku, zajištovat bezpečnost účastníků a rovněž budou dohlížet i na dodržování aktuálních vládních nařízení,“ uvedla Kropáčová.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com/milionchvilek

Štítky ČR, demonstrace, vláda, Milion Chvilek, Václavská náměstí, Miloš Zeman, Rusko, Václavské náměstí, Česko, Benjamin Roll, Pražský hrad, Andrej Babiš, Jan Hamáček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Václavském náměstí dnes proběhne demonstrace proti Zemanovi  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.