Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Otakara Černého vzpomínají jako na legendárního novináře i zakladatele ČT sport

Otakar Černý, který patřil k nejvýraznějším osobnostem české televizní žurnalistiky, zemřel ve věku 77 let. Kromě dlouholetého šéfredaktorství rubriky sportu České televize moderoval po roce 1989 také politické diskusní pořady Co týden dal a Debata. Před patnácti lety také založil a pomáhal budovat ČT sport.

Redaktor zpravodajství i sportu

Otakar Černý se narodil v Kladně v roce 1943. Vystudoval učitelství pro obor matematika a fyzika. Oba předměty pak také dvacet let učil. Na konci šedesátých let však změnil povolání a nastoupil do tehdejší Československé televize do redakce sportu. V té s přestávkami působil až do roku 1989.

Po revoluci pak přestoupil do redakce zpravodajství, kterou i vedl. Černý patřil mezi průkopníky politických debat u nás. Mezi lety 1989 až 1997 moderoval politické diskuse na Československé později Česke televizi Debata a Co týden dal.

Stál u zrodu ČT sport

V té době se Černý stal jedním z nejpopulárnějších televizních redaktorů. Působil také jako komentátor v denním tisku a dva roky byl mluvčím ministra zdravotnictví. V roce 2002 se do České televize vrátil a tehdejší generální ředitel Jiří Balvín ho jmenoval šéfredaktorem redakce sportu. Ve funkci pracoval až do roku 2013, kdy odešel do důchodu. Právě během jeho působení televize například spustila sportovní kanál ČT4 (nyní ČT sport).

Na Otakara Černého na twitteru vzpomínal i jeho bývalý sportovní kolega Robert Záruba nebo Darina Vymětalíková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Česká televize

Štítky Otakar Černý, ČT sport, sport, Česká televize, Československá televize, Robert Záruba, Kladno, Petr Fiala, Jaromír Jágr, Jiří Balvín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Otakara Černého vzpomínají jako na legendárního novináře i zakladatele ČT sport  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.