Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pozor na padající sníh ze střech. Kvůli oblevě hrozí riziko a chodci by měli být opatrní

Podle meteorologů končí v Česku období mrazů a teploty se v následujících dnech dostanou nad nulu. Spolu s výrazným oteplením hrozí, že ze střech bude padat těžký nahromaděný sníh a rampouchy. Chodci v ulicích by tak měli být velmi obezřetní. Sníh by měli ze střech odstranit sami majitelé objektů, uvedl pražský magistrát i hasiči.

Hasiči odklízejí sníh jen na budovách státu, města či na školách

Pražští hasiči na svém twitteru uvedli, že zasahují pouze v případě, že jsou bezprostředně ohroženy životy, zdraví či majetek občanů. Mluvčí pražských hasičů dodal, že hasiči odklízejí sníh jen na budovách státu, města a na školách. V uplynulých deseti dnech měli zhruba 30 takových výjezdů. Jinak je podle Kavky povinnost odklízení sněhu a rampouchů ze střech na majitelích, kteří si na to mohou objednat firmu.

Podle Kavky tak hasiči k takovým zásahům musejí využít jedno své družstvo, což je minimálně pět lidí, včetně výškové techniky, která by byla potřeba jinde. Jedná se o drahou a speciální techniku, doplnil mluvčí.

Příští týden by mělo být až 15 stupňů

V Česku by se mělo začít oteplovat po několika velmi mrazivých dnech, kdy teploty padaly hluboko pod nulu. Postupně však začne do Česka proudit teplý vzduch od západu a odpolední teploty se budou od středy do konce týdne pohybovat mezi čtyřmi až devíti stupni nad nulou. Začátek příštího týdne by měl přinést i 15 stupňů nad nulou, uvedl dnes Český hydrometeorologický ústav na facebooku.

S ohledem na oteplení vyzývá pražský magistrát vlastníky objektů, aby stav sněhu na svých střechách kontrolovali a minimalizovali tak zranění lidí. V případě shozu sněhu a ledu ze střech by pak měli podle zástupců magistrátu obnovit průchodnost chodníků. Stejně tak by měli lidé dávat pozor, kudy nebo pod čím procházejí a kam parkují svá auta.

Metropole je v pravidelném kontaktu se správcovskými firmami, které se starají o budovy v jeho majetku. Tyto firmy monitorují vrstvu sněhu a ledu na budovách a v případě nutnosti zajistí jejich odstranění. 

Riziko padajícího sněhu se snažíme eliminovat všude, kde můžeme. Apelujeme na vlastníky budov a na všechny chodce, aby v tomto byli obezřetní a nebezpečí padajícího sněhu nepodceňovali,“ říká náměstek pražského primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček.

Ohodnoť článek

Foto Honza Faltus

Štítky ČR, počasí, správa, hasiči, Praha, sníh, střechy, střecha, Česko, Pražský magistrát, Petr Hlubuček, Český hydrometeorologický ústav, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na padající sníh ze střech. Kvůli oblevě hrozí riziko a chodci by měli být opatrní  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.