Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: Desítky pražských ulic dostaly nové povrchy. Praha vloni opravila 15 tisíc metrů chodníků

Technická správa komunikací (TSK) v loňském roce opravila 15 tisíc metrů pražských chodníků a upravila 156 přechodů, část z nich ze speciálního Chodníkového programu. Celková plocha opravených chodníků činí 57 tisíc metrů čtverečních a je srovnatelná s rozlohou čtrnácti fotbalových hřišť nebo osmi Václavských náměstí.

Chodníkový program pomáhá s opravou v hlavním městě

K opravám chodníků dochází zejména při velkých rekonstrukcích nebo při běžné údržbě. Existuje však i speciální program, jehož cílem je vrátit ulicím původní vzhled a vyměnit tak asfaltový povrch za žulovou mozaiku. Takovéto chodníky k úpravě se vytipují ve spolupráci s městskou částí, která se později podílí i na financování samotné realizace.

V Praze 6 díky programu došlo k opravám v ulici Bubenečská, v Praze 7 v ulici Sochařská, Šimáčkova a Dělnická. V Praze 10 to byla ulice Černohorská.

Bezpečí a pohodlí chodců zlepšuje takzvaný Chodníkový program, nyní pod názvem Úpravy chodníkových ploch. V rámci projektu jde především o lokality v památkové zóně. Jenom vloni se díky němu opravilo skoro 1500 metrů chodníků. 

 „Vracíme ulicím původní vzhled a měníme povrch z asfaltu na žulovou mozaiku. Na financování Chodníkového programu se podílejí městské části a část jde z rozpočtu hlavního města. Výhodou je především to, že se jedná o investici a může se tak využít nejen na výměnu povrchu chodníku, ale také na úpravu jeho šířky a zkrácení přechodů, což v mnoha nepřehledných místech zvyšuje bezpečnost chodců,“ popisuje výhody investičního programu Adam Scheinherr, náměstek primátora pro oblast dopravy. Podle jeho slov těmito stavebními úpravami vzniká také prostor pro novou zeleň a výsadbu stromů.

Nových chodníků se dočkali v Praze 2, 6, 7 i 10

TSK letos nahradí asfaltové chodníky žulovou mozaikou, která lépe zapadá do historického rázu města, v ulicích Na Smetance nebo Americké v Praze 2. V Praze 7 se chystá výměna povrchu ulic Bubenská nebo Nad Štolou.

V uplynulém roce získaly nový vzhled díky tomtu programu například ulice Varšavská a Chodská na Vinohradech. Po zimní přestávce se budou dokončovat ještě úpravy v Moravské a Vyšehradské ulici.

Naše městská část investuje do Chodníkového programu ze svého rozpočtu každoročně asi 13 milionů korun. Nejinak tomu bude i v roce letošním, protože spravené chodníky a obnova uličních stromořadí patří i přes svou finanční náročnost mezi naše největší priority,“ doplnil Jan Korseska, místostarosta Prahy 2 pro oblast dopravy, financí a investic.

Nových chodníků se mimo tento program dočkají například rezidenti v ulici Koněvova. Tam bude pokračovat další část celkové rekonstrukce. Pokračovat budou také programy BESIP a Praha bez bariér, které výrazně upravují části chodníků, a tím zlepšují bezpečný a snadný pohyb v metropoli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TSK Praha

Štítky Praha, ulice, chodníky, oprava, rekonstrukce, chodník, Technická správa komunikací hl. m. Prahy, mozaika, Václavské náměstí, Adam Scheinherr, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Desítky pražských ulic dostaly nové povrchy. Praha vloni opravila 15 tisíc metrů chodníků  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.