Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Očkovací skandál v pražské nemocnici. Proti koronaviru tady očkovali i kolemjdoucí lidi

První dávky očkovací vakcíny měly být určeny výhradně pro zdravotníky a nejrizikovější skupiny. Jenže v některých zařízeních vakcína i po naočkování rizikových skupin zbyla, a tak, aby se vakcína nemusela vyhodit, byli očkování i lidé, na které by přišla řada nejspíše až v létě.

Vakcíny bylo hodně, musela by se vyhodit

Deníku Právo se totiž ozvala mladá žena z Prahy, která byla v neděli 10. ledna v pražské Všeobecné fakultní nemocnici naočkována proti koronaviru i přesto, že nepatří k rizikové skupině ani ke zdravotníkům

Tento typ vakcíny se musí uskladňovat při minus 70 stupních a po rozmrazení může být pět dní v běžné lednici. V pokojové teplotě vydrží však jen asi pět hodin.

Zavolala mi to kamarádka, co šla náhodou kolem očkovacího centra. Přišlo mi to neuvěřitelné, ale řekla jsem si, že za zkoušku nic nedám,“ řekla Právu žena pod podmínkou anonymity. První dávku vakcíny od společnosti Pfizer v nemocnici skutečně dostala.

Vystála jsem frontu a prokázala se kartou pojištěnce. Pochopila jsem to tak, že vakcína se musí do nějakého času po rozmrazení spotřebovat. Myslím, že tím zachránili spoustu vakcín před vyhozením,“ uvedla pro Právo.

Nejedná se však o první kauzu, která souvisí s očkováním. Již dříve se ve Státním zdravotním ústavu ukázalo, že vakcínu dostávali i úředníci a jejich příbuzní. Po tomto skandálu rezignoval ředitel ústavu Pavel Březovský.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný i premiér Andrej Babiš ostře odsoudili očkování lidí, kteří nejsou v prioritní skupině.

VFN zatím nemá centrální registr očkovaných

Podle mluvčí VFN Marie Heřmánkové nemocnice zatím nedisponuje žádným centrálním registrem očkovaných a seznamy si tak sestavují sami. Heřmánková také Právu řekla, že neví o tom, že by nemocnice očkovala lidi takříkajíc „z ulice“.

Dále spolupracujeme například s Prahou 2, která dodává seznamy svých ohrožených skupin. Také se záchrannými složkami, jejichž členy jsme schopni naočkovat. Takto jsme očkovali pražské záchranáře nebo pracovníky Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze,“ dodala pro Právo Heřmánková.

Podle mluvčí vede nemocnice i seznam náhradníků, který mohou v případě potřeby doplnit zaměstnanci, i pokud mají ve svém okolí někoho v rizikové skupině. „Může se stát, že někdo objednaný na očkování a zapsaný v seznamu z jakýchkoli důvodů v daném termínu nemůže. Nebo přijde, ale ukáže se, že nemůže být očkován, má teplotu nebo jinou zdravotní komplikaci,“ uvedla mluvčí pro Právo.

Zdůraznila, že nemocnice se snaží, aby ani jedna dávka vakcíny nepřišla vniveč. „Ve VFN se nám zatím podařilo všechny dávky vyočkovat, žádná se nemusela vyhodit,“ dodala.

Náhradníci musí splňovat kritéria

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nemocnice mají a mohou mít seznamy náhradníků. Nesmějí to být lidé, kteří nesplňují kritéria. Náhradníci podle ministra musí být jen z lidí, kteří mají přednostní nárok, a to podobně jako zdravotníci nebo lidé nad 80 let.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky očkování, koronavirus, nemocnice, Praha, vakcína, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Jan Blatný, Pfizer, Andrej Babiš, Právo, Pavel Březovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Očkovací skandál v pražské nemocnici. Proti koronaviru tady očkovali i kolemjdoucí lidi  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.