Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V pražském Podskalí vznikne nový plovoucí heliport. Dnes o tom rozhodli radní

Praha plánuje v příštím roce vybudovat na Vltavě v Podskalí plovoucí heliport určený pro zdravotnické záchranáře. Investici za 54 milionů korun dnes schválili radní, má usnadnit dopravu pacientů ve vážném stavu do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Nyní vrtulníky s pacienty provizorně přistávají v nedalekých Zítkových sadech u Palackého náměstí.

Podle primátorovy náměstkyně Alexandry Udženije (ODS) bude heliport sloužit kromě VFN také k dopravě pacientů do Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí nebo k Apolináři. „Žádná z těchto nemocnic totiž nemá vhodnou přistávací plochu. Ve většině případů, kdy zasahuje letecká záchranná služba, je každý okamžik klíčový," uvedla.

Přistávací prostor v Zítkových sadech je podle zástupců hlavního města dlouhodobým provizoriem, které není s ohledem na charakter veřejného prostranství příliš vhodné. Ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch dodal, že speciálně vyčleněný heliport bude příhodnější a zrychlí transport pacientů.

Heliport o rozměru 20 krát 20 metrů bude podle schváleného dokumentu složen z několika nepotopitelných betonových plováků. Takzvaný helideck bude možné rozebrat a přepravit po řece jinam. Ponton bude sloužit výlučně pro přistání záchranářského vrtulníku a nebude možné jej využít pro soukromé helikoptéry a další lety.

„V roce 2024 bude vybrán externí administrátor veřejné zakázky a zahájeno výběrové řízení veřejné zakázky na zhotovitele. V roce 2025 pak zahájení realizace akce včetně samotného dokončení," stojí v dokumentu.

Umístění plovoucího heliportu má být podle dřívějších informací dočasné a trvalé prostranství pro přistávání záchranářských vrtulníků by mělo vzniknout přímo v areálu VFN. Je jedinou velkou pražskou nemocnicí, která vlastní heliport nemá. Ředitel VFN David Feltl dnes uvedl, že nemocnice zatím nemá vhodné prostranství pro jeho vybudování.

Předseda pražské organizace opozičního ANO a zastupitelského kontrolního výboru Ondřej Prokop kritizoval zdržení v přípravě stavby. „Plovoucí heliport na Vltavě horlivě sliboval už předchozí primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Ke stavbě s původním mnohonásobně nižším rozpočtem než dnes ovšem nikdy nedošlo," uvedl. Dodal, že doufá v to, že tentokrát se už potřebný heliport postaví a vedení města nebude čekat, než inflace projekt dále prodraží.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením Prahy 2

Štítky nemocnice, heliport, Podskalí, radní, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pražském Podskalí vznikne nový plovoucí heliport. Dnes o tom rozhodli radní  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.