Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 9 podává žalobu k soudu. Děti se musí vrátit do škol a školek

, aktualizováno 21. dubna 2021, 11:40

Praha 9 dnes plánuje podat žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními ministerstva zdravotnictví. Domáhá se jejich zrušení tak, aby se do základních a mateřských škol mohli vrátit všichni žáci s negativním testem na covid-19. Městská část o tom dnes informovala v tiskové zprávě, na podání žaloby ze strany Prahy 9 upozornil i server Seznam Zprávy.cz.

Chceme zrušit rotace školáků, chceme, aby se vrátily všechny děti zpět a bez výjimek.

Žaloba stojí na argumentu, že podle pandemického zákona nelze omezovat provoz mateřských a základních škol. Ten může být omezen jen podle zákona o ochraně veřejného zdraví, a to v nezbytném rozsahu. Za současné situace ale toto omezení není nezbytné,“ uvedla v tiskové zprávě radní Prahy 9 Jana Nowaková Těmínová. Dodala, že žalobu podává městská část, některé školy, které Praha 9 zřizuje, a někteří rodiče.

Chceme zrušit rotace školáků, chceme, aby se vrátily všechny děti zpět a bez výjimek,“ uvedl k tomu pro Seznam Zprávy starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS). Záměr Prahy 9 podle něj podporují i starostové Prahy 3 a 7 a některé obce. Další podrobnosti chce sdělit na dnešní tiskové konferenci.

Od minulého týdne se do škol chodí v rotační formě

Předsedkyně pražského výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková uvedla, že jedním ze způsobů, jak zabránit šíření nákazy ve školách, je preventivní testování žáků před vstupem do školy PCR testem jednou týdně.

Do škol od minulého týdne chodí v rotační formě žáci prvního stupně základních škol a předškoláci v mateřinkách. Podmínkou je povinné testování dětí dvakrát do týdne, pro které stát zvolil antigenní testy. To však kritizují některé samosprávy, podle kterých jsou testy málo citlivé a pro tyto účely nevhodné. Vedení Prahy a Středočeského kraje minulý týden vyzvala vládu, aby schválila přechod na PCR metodu.

V Praze již PCR metodou ve svých školách testuje Praha 9, a to s využitím tzv. poolingu, tedy vyhodnocení více vzorků naráz. Do testování metody PCR poolingu se zapojily také radnice Prahy 7 a Praha 3.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Twitter Tomáš Portlík

Štítky ČR, školy, koronavirus, Praha, žaloba, Nejvyšší správní soud České republiky, pandemický zákon, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 9 podává žalobu k soudu. Děti se musí vrátit do škol a školek  |  Praha 9  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.