Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Kasárna Karlín na svou záchranu pořádají sbírku, hledají nové prostory

Areál karlínských kasáren je od začátku června po rozhodnutí stavebního úřadu Prahy 8 o zákazu činnosti provozovatele uzavřen. Centrum Kasárna Karlín teď prosí o pomoc veřejnost, uspořádalo veřejnou sbírku, aby mohlo udržet tým. Kvůli nezkolaudovanému prostoru bývalých kasáren si hledá dočasný nový domov, otevřít totiž oblíbený areál bude zřejmě možné až příští sezonu.

Stavební úřad Prahy 8 činnost kulturně-společenskému centru zakázal kvůli tomu, že vnitřní prostory nejsou stavebně určeny k provozu, který tam probíhal. Také nebyly zkolaudovány. 

„Navzdory chybějící rekolaudaci jsme se rozhodli pokračovat v provozu s vědomím, že z hlediska bezpečnosti, hygieny a provozu jsou všechny předpisy fakticky splněny. Vnímali jsme jako důležité zachovat a dál rozvíjet tak unikátní společenské místo, jakým Kasárna Karlín bezpochyby jsou, aby mohlo dál sloužit veřejnosti, když jsme věděli, že naše fungování visí “pouze” na jednom razítku navíc,“ uvedlo vedení Kasáren Karlín v prohlášení. 

Praha 8 provozovatele na situaci podle vlastního vyjádření upozorňovala od roku 2021, ten ale podle ní nereagoval. Zavřeno je od začátku června. 

Kasárna Karlín už letos jako celek neotevřou. Jedná se o částečném zprovoznění, za záchranu vznikla petice

Znovuotevření celého areálu Kasáren Karlín se lidé jen tak nedočkají. Proces nutné změny územního plánu bude trvat minimálně půl roku. Vedení Prahy, které bývalá kasárna patří, bude se stavebním úřadem Prahy 8 jeden o možnosti zprovoznění alespoň...

Peníze půjdou na faktury i ostrahu

„Nejpravděpodobnější scénář říká, že otevřeme až na jaře roku 2025. Do té doby jsme v mimořádně komplikované situaci, kdy hledáme cesty, jak udržet toto jedinečné místo naživu. Proto jsme se na vás rozhodli obrátit s prosbou o pomoc,“ uvedli zastupci centra v úterý na sociálních sítích.

Organizují veřejnou sbírku, aby si udrželi tým zaměstnanců při hledání nových dočasných prostor. Peníze také chtějí použít na zaplacení faktur, záloh na energie, ostrahu, zálohy na daně, sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance, svoz odpadu a další drobné výdaje. 

„V neposlední řadě musíme uhradit faktury za nápoje a jídlo. Část se nám podařilo vrátit či prodat, ale velká část nám ještě zůstala ve skladech nebo měla příliš krátkou trvanlivost a tak jsme je odvezli do azylových domů,“ uvedli. 

Ministerstvo kultury se zavřením Kasáren Karlín nemůže nic udělat, řekl ministr Baxa

Ministerstvo kultury nemůže nic dělat s uzavřením kulturně-společenského centra Kasárna Karlín v Praze. Při dnešních sněmovních interpelacích to řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS) v reakci na dotazy poslance ANO Ondřeje Babky. Činnost centra...

Sousedé si stěžovali na hluk

Provozovatel se kromě stavebního odboru potýkal i se stížnostmi obyvatel okolních domů na zvýšený hluk. „Lidé, co tu žijí, usilují o nápravu již více než 6 let. Po celou tuto dobu není objekt kolaudován k hudebním produkcím," uvedl pro Pražskou Drbnu Miloš Závora z iniciativy Česko bez hluku. Velkým zdrojem hluku byly podle něj pivní zahrada a letní kino, které Kasárna Karlín provozovala i po desáté hodině večer.

Lidé se proto obrátili na osmou městskou část i vedení hlavního města. „1. 12. 2023 bylo kulturnímu centru sděleno, že pokud po šesti letech nebude sjednána náprava, obrátí se místní občané na stavení úřad. Následovalo projednávání na dvou výborech, kde bylo konstatováno že hluk zde je neúměrný. Pan radní Zábranský slíbil nápravu. Ta bohužel nikdy nepřišla. Na místo toho pořadatel v kulturních centru občanům zařídil hudební produkci s téměř 80 dB před okny jejich ložnic," popsal Závora. 

Jak zmínil, členům iniciativy bylo po zavření areálu vyhrožováno, chystá proto trestní oznámení. 

Prostory jsou podle územního plánu určeny pro armádu

Vlastníkem je od letošního roku město. Kasárna převzalo od státu i s výpujční smlouvou se současným provozovatelem. Většina staveb byla realizována ještě v období, kdy objekt vlastnil stát.

„Situaci musí primárně řešit provozovatel se stavebním úřadem, protože zákaz činnosti, zákaz provozování staveb, které nejsou zatím povoleny, vydal stavební úřad městské části Praha 8. A ty stavby tam zrealizoval provozovatel, který podle mých informací podával na stavební úřad žádost o dodatečné povolení,“ řekl dříve radní hlavního města Adam Zábranský (Piráti). Vedení města teď řeší změnu územního plánu, podle kterého jsou prostory určené pro armádu. Celý proces ale podle něj může trvat minimálně půl roku.

Na internetu mezitím vznikla petice za záchranu Kasáren Karlín, kterou podepsalo přes třiadvacet tisíc lidí. „Podpisem této petice vyjadřujeme naši podporu týmu Kasáren Karlín a apelujeme na všechny zainteresované strany, aby činily kroky k co nejrychlejšímu a nejefektivnějšímu řešení situace. Věříme, že Kasárna Karlín budou moci brzy opět sloužit jako centrum kultury a společenského života pro nás všechny,“ napsal organizátor petice Jan Böhm.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kasárna Karlín

Štítky Kasárna Karlín, stavební úřad, kolaudace, územní plán, sbírka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

Na hluk ani korunu.

Čtvrtek, 20. června 2024, 10:08Odpovědět

Kasárna Karlín na svou záchranu pořádají sbírku, hledají nové prostory  |  Praha 8  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.