Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Venkovní výstava ukáže, jak se promění Trojská kotlina

V rámci výstavy Dotkni se řeky, která dnes začíná, se Pražané mohou dozvědět o budoucnosti Trojské kotliny a Císařské louky. Kotlina i zoo se dočkají protipovodňové ochrany, z Bubenečského břehu postaví lávky a Vltavu čeká revitalizace.

Venkovní výstava potrvá až do konce října a je rozdělena do pěti zastavení. Začíná na nábřeží před Trojským zámkem a věnuje se kromě budoucích projektů i minulosti oblasti. Tu čekají velké úpravy.

Protipovodňové opatření chce zvýšit průtočnost Vltavy a ochránit místní vzácnou populaci úžovek. Do toho spadá i revitalizace Vltavy. „Projekt vytváří na Císařském ostrově povodňový park – nové rekreační centrum Trojské kotliny se dvěma potoky, brody a tůněmi. Vzniknou zde i nové pláže a místa pro odpočinek i sport na ostrově. Dalším cílem je zlepšení protipovodňové ochrany vytvořením tzv. řízeného přelivu přes povodňový park, který chrání ostrov před dalším protržením. Rozšíření koryta s novými ostrůvky bude mít pozitivní vliv na snížení hladiny řeky při povodni. Zvýší se tak stávající protipovodňová ochrana Troje, Holešovic i Karlína,“ uvedla na webu městské části Praha 7 Jana Plamínková (STAN), náměstkyně primátora pro životní prostředí.

V plánu je i protipovodňová zeď, která ale nemá být monofunkční inženýrskou stavbou, ale bude zní třeba výhled na šelmy v zoo. „Vzniknou zde nová schodiště, terasy i pěšiny. Zdejší přírodní peřeje, v Praze jedinečné, tak budou k vidění i zblízka,“ zmínili autoři projektu na webu Institutu plánování a rozvoje.

Počítá se také s propojením Troji, Císařského ostrova a Bubenče lávkami pro pěší i cyklisty. Začít stavět by se podle Sedmičky mohlo za tři roky.

Ohodnoť článek

Foto IPR

Štítky výstava, Vltava, projekt, Císařská louka, Císařský ostrov, Praha, Troja, Jana Plamínková, Starostové a nezávislí, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venkovní výstava ukáže, jak se promění Trojská kotlina  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.