Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VIDEO: Nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě se znovu točí. Na Letné se svezou děti i dospělí

Děti i dospělí se mohou znovu projet na legendárním podlahovém Letenském kolotoči, který prošel rekonstrukcí za víc než 23 milionů korun. Nechybí restaurovaní koně, autíčka či rytíři.

Kolotoč uvedli do provozu v v den 128. výročí od jeho reinstalace a kolaudace na Letné, a zároveň v roce 130. výročí jeho vzniku a první instalace na Královských Vinohradech. „První se na kolotoči svezly děti z našeho azylového domu,“ napsal na Facebooku starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě).

Atrakce bude v provozu tento týden každý den 8 do 18 hodin, poté vždy v pátek, sobotu a neděli.

„Kolem Letenského kolotoče se semkla skvělá komunita fanoušků, kteří nám pomáhali nadchnout pro jeho obnovu co nejvíce lidí. Společně jsme sháněli peníze na opravu koní a po jejím dokončení jsme netrpělivě vyhlíželi, kdy se kolotoč opět roztočí,“ uvedla v tiskové zprávě místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Rekonstrukci kolotoče měla na starost firma bratří Kmošků z Litomyšle. Musela ho zvednout o třicet centimetrů, vyrobit protézy sloupů, opravit střechy. Nové kůže pro celkem 19 koní si nechali poslat z Francie, vnitřní části jsou původní.

Historickou památka je ve správě Národního technického muzea a je jedním z nejstarších podlahových kolotočů na světě. U tesaře Matěje Bílka ho roku 1892 nechal postavit Josef Nebeský. Původně stál na Královských Vinohradech, na Letnou ho přesunuli v roce 1894. Původně na byly na točně jen koně a lavice, auta doplnili až ve 30. letech 20. století. Poháněn byl obíhajícím sluhou pod plošinou.

Národní technické muzeum kolotoč zakoupilo od rodiny Kořánovy, která ho získala ve 30. letech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Čižinský

Štítky letenský kolotoč, rekonstrukce, Národní technické muzeum, památka, provoz, kolotoč, Letná, Evropa, Praha sobě, Praha, Jan Čižinský, Facebook, rytíř, Národní technické muzeum v Praze, Hana Třeštíková, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě se znovu točí. Na Letné se svezou děti i dospělí  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.