Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Bývalá burza v holešovické tržnici dostane nový kabát. Obnova bude stát 225 milionů

Památkově chráněná budova bývalé burzy v Pražské tržnici v Holešovicích se dočká obnovy. Magistrát vypíše veřejnou zakázku na její opravu. Náklady jsou předběžně odhadovány na 225 milionů korun. Vyplývá to z materiálu, který dnes schválili pražští radní. Magistrát zakázku vypisuje podruhé, když poprvé ji kvůli problémům v dokumentaci zrušil. Budova burzy je nemovitou kulturní památkou a je ve špatném stavu. Majitelem areálu tržnice je hlavní město, které ho postupně opravuje.

Rekonstrukci město chystalo několik let

Zakázka bude rozdělena na dvě části. První část bude na celkovou rekonstrukci budovy burzy. Bude se jednat o stěžejní část prací, které budou zahrnovat restaurátorské a uměleckořemeslné práce. Druhá část se týká vybudování zázemí pro gastronomický provoz.

Burza je dlouhodobě v havarijním stavu a uzavřena. Rekonstrukci město chystalo několik let. Ve velmi špatném stavebně technickém stavu je především jižní přístavba a nástavby burzy. Objekt se rovněž potýká s řadou statických poruch, které ohrožují stabilitu konstrukcí a bezpečnost návštěvníků areálu. V místech původní jižní stěny jsou patrné statické poruchy a v dřevěných konstrukcích byly objeveny dřevokazné houby.

V minulosti bylo v budově burzy provedeno několik rekonstrukcí a úprav, které ale nepřispěly k dobré kondici objektu.

Praha dá do opravy tržnice v příštích letech dvě až tři miliardy korun

Tendr na opravu vypsalo město loni v dubnu a v říjnu jej zrušilo. Zveřejněn byl chybný výkaz výměr či technických parametrů. To způsobilo, že projektantům v jejich projektech vycházely při výpočtech chybné údaje. Některé položky, které byly v projektu vyžadovány, pak nebyly do výkazu výměr ani včleněny. Kvůli následnému posunu lhůty pro podání nabídek, tak nakonec ve formuláři veřejné zakázky a v její elektronické podobě byly rozdílné lhůty. Zadávací podmínky se tak staly rozpornými.

Hlavní město chce postupně investovat do opravy tržnice v příštích více než deseti letech dvě až tři miliardy korun. Areál bude plnit funkci kulturní, obchodní a gastronomickou. Budou zde i kanceláře, supermarket a vznikne vyhlídková věž. Rozšířena bude možnost vstupu, vysázena nová zeleň a dešťová voda bude zachycována do podzemních nádrží.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do osmdesátých let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál je kulturní památkou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto VitVit, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Štítky památky, reality, tržnice, Praha, burza, oprava, Holešovice, Pražská tržnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá burza v holešovické tržnici dostane nový kabát. Obnova bude stát 225 milionů  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.