Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zábradlí Čechova mostu je ve špatném stavu. Oprava za třicet milionů potrvá asi dva roky

Na pražském Čechově mostě bude opraveno zábradlí. Důvodem je jeho špatný stav zejména ve spodních částech takzvaných nosných stojek a poničeny jsou i části detailů zábradlí. Oprava vyjde na 28,88 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu zveřejněného ve věstníku veřejných zakázek a stanoviska magistrátu, které má k dispozici ČTK. Práce provede sdružení BM Construction a Houska&Douda. Most byl postaven v letech 1906 až 1908 a je kulturní památkou. Oprava potrvá asi dva roky.

Opravena bude celá konstrukce zábradlí včetně nosných prvků, které korodují. Při opravě budou sundány a opraveny kruhové měděné medailony personifikující Prahu a obdélníkové výplně s reliéfy. Demontováno bude dřevěné madlo zábradlí s měděným plechem, okapnice v úrovni chodníku a krycí plechy pod volutou. Odstraněny budou starší vrstvy barev a zkorodované části a vyměněny nosné sloupky upevněné ke konzolám. Části, které nelze demontovat, budou opravovány na místě. Na opravě se budou podílet restaurátoři.

Při rekonstrukci musí být zachováno architektonické řešení zábradlí a jeho historické prvky. Použity musí být materiály shodné s těmi původními.

Nejprve bude provedena vzorová oprava tří polí zábradlí, poté se podle výsledků navrhovaný technologický postup upřesní, píše se v magistrátním stanovisku. K tomu byly vybrány tři dekorativní výplně zábradlí na východní straně u podnože sochy Viktorie na staroměstské straně.

Čechův most byl postaven v letech 1906 až 1908 podle návrhu architekta Jana Kouly. Most dlouhý 169 metrů spojuje Staré Město a Holešovice. Má tři oblouky příhradové konstrukce na dvou pilířích a bohatou výzdobu, kterou tvoří bronzové plastiky či reliéfy. Záhlaví zdobí sloupy s alegorickými ženskými postavami, které stojí na někdejších mýtních budkách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto User:Aktron, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Štítky stavby, správa, zábradlí, most, Praha, Čechův most, oprava, Jan Koula

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Václav Polák

Most byl před 120 lety bez mechanizace postaven za 2 roky. To zábradlí budou asi Houska a Duda opravovat sami dva, že jim to bude trvat taky dva roky. Je tedy pravda, že když chcete vyúčtovat skoro 30 miliónů, tak to nemůžete opravit za tři dny, to by bylo podezřelé.

Neděle, 13. prosince 2020, 15:53Odpovědět

Zábradlí Čechova mostu je ve špatném stavu. Oprava za třicet milionů potrvá asi dva roky  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.