Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie, bude mít v Praze 7 svou ulici

Zakladatel dětské onkologie, profesor Josef Koutecký, který zemřel loni v červenci ve věku 88 let, bude mít v Praze 7 v Holešovicích svou vlastní ulici. Rada hlavního města již schválila návrh na pojmenování ulice, který předložila městská část Praha 7.

Josef Koutecký byl český lékař, chirurg a zakladatel české onkologie v Československu. Po sametové revouci se stal děkanem 2. lékařské fakulty UK, byl také prorektorem UK.

Stál u vzniku dětské onkologie v Československu

„Profesor Koutecký stál v 60. letech 20. století u vzniku dětské onkologie jako samostatného specializovaného oboru. O tom, co se mu v této oblasti podařilo a jak skvělou práci odvedl, svědčí nejlépe rozdíl v počtu přeživších dětských onkologických pacientů na počátku jeho kariéry a v současnosti. Zatímco v 60. letech se podařilo vyléčit pouhá tři procenta dětí, dnes je jich více než osmdesát procent“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Jedna z Holešovických ulic ponese jméno Koutecká

Název Kouteckého ponese holešovická ulice spojující ulice Argentinská, U Staré plynárny a U Měšťanských domů. Tato ulice bývá na mapách označována jako pokračování ulice Poupětova, oficiálně však součástí této ulice nikdy nebyla. Dosud zde také nebyla žádná adresa, což se nyní, s ohledem na dokončovanou bytovou výstavbu, změní. 

Koutecký v roce 1996 obdržel medali Za zásluhy II. stupně od prezidenta republiky Václava Havla. V 2010 obdržel Národní cenu projektu Česká hlava za celoživotní dílo a výzkum v oboru dětské onkologie.

„Profesor Koutecký žil od dětství v Praze 7. Byl také čestným občanem naší městské části. K pojmenování nových ulic nedochází často, a když, tak obvykle dostávají jména po lidech, kteří zemřeli již před dlouhou dobu. To, že pan profesor Koutecký dostal svou ulici již rok a půl poté, co nás opustil, je jen malým symbolickým poděkováním za jeho celoživotní práci a nespočet zachráněných dětí,“ doplnil Čižinský.

„Velice si vážím rozhodnutí Prahy 7 a Prahy pojmenovat pražskou ulici po mém otci a děkuji jeho jménem všem, kdo s realizací tohoto krásného projektu pomáhali. Tatínek Prahu nesmírně miloval a nikdy na ni nedal dopustit. Věřím, že by mu toto věčné spojení s naším hlavním městem udělalo velikou radost, stejně jako to, že se jeho ulice stane novou adresou domovů obyvatel Prahy 7,“ řekl Petr Koutecký, syn Josefa Kouteckého.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 7

Štítky Josef Koutecký, ulice, onkologie, dětská onkologie, Praha, Rada hlavního města Prahy, Československo, Holešovice, Jan Čižinský, 2. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Stará plynárna, Václav Havel, Česká hlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie, bude mít v Praze 7 svou ulici  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.