Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Praha 7 nechá o zdražení parkování rozhodnout občany hlasováním

Občané Prahy 7 budou v červnových volbách vedle europoslanců rozhodovat také o zvýšení cen parkování pro rezidenty. Hlasovat budou jak o samotném navýšení, tak o využití získaných peněz. Ty by mohli dostat lidé, kteří parkovací místa nevyužívají.

Jak sedmá městská část informovala, magistrát přemýšlí o navýšení roční ceny za parkování z 1200 korun na 2400, tedy z 3,30 korun na den na 6,60. Jednotlivé městské části by pak tuto částku mohly ještě navýšit. Netýkalo by se to ale seniorů, držitelů ZTP a pečovatelských oprávnění.

Praha 7 o tom nechá rozhodnout samotné občany v rámci voleb do Evropského parlamentu 7. a 8. června.

„Jsme přesvědčeni, že pokud má o této věci někdo rozhodnout, musejí to být občané. A občané také rozhodnou, jestli chtějí, aby existovala sociology doporučená finanční motivace pro ty domácnosti, které parkovací oprávnění nemají,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

Centrální pražské městské části mají výhrady k úpravám systému parkování

Pražské centrální městské části mají výhrady k úpravám systému zón placeného stání, které připravuje vedení hlavního města. Radnicím se nelíbí například to, že podle návrhu by v modrých zónách mohly parkovat vozy zásobování. Praha 3 či Praha 7...

Vedení Sedmičky si o situaci nechalo vypracovat výzkum, ve kterém odpovědělo 2500 lidí. Vyšlo najevo, že velká skupina místních by po zdražení parkovného místa uvolnila. Zvýšení plánované magistrátem ale není tak vysoké, aby řidiči svá oprávnění skutečně zrušili,m bylo by to jen patnáct procent dotázaných. Vyšší úbytek by nastal až při částce šest tisíc korun a výš.

„Úprava parkovného směrem nahoru by měla majitele často nepoužívaných aut přimět, aby se zamysleli kupříkladu nad tím, zda se konečně toho vraku, kterým stejně téměř nejezdí, nezbaví, či zda neuvolní místo pro ty, kdo skutečně potřebují často jezdit a parkovat. Otázka však zní, bude to doopravdy fungovat? A při jakých částkách parkovného? Chceme, aby takové opatření mělo skutečně šanci přinést uvolnění parkovacích míst v ulicích a nešlo jen o zbytečné tahání peněz z kapes občanů,“ konstatoval místostarota Pavel Zelenka (Praha sobě).

Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech

Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Například zruší přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a...

Podle Zelenky už má městská část kapacity parkování na ulicích naplněny. „Před domy, v nichž je dvacet bytů a patnáct aut, je pět až deset míst k parkování. Více aut tam se tam zkrátka nevejde. Systém tak nefunguje a občané jen obtížně hledají, kde své auto nechat. V současnosti máme v Praze 7 do parkovací zóny přihlášeno o cca 3 300 aut více, než je parkovacích míst,“ zmínil Zelenka.

Dodal, že vedení přemýšlí o příspěvku na Lítačku nebo místní taxi pro seniory, což by občany mohlo motivovat neparkovat před domem či se auta zbavit úplně. Jednat by se mohlo o 1500 až dva tisíc ročně, maximálně do výše odhlasovaného ročního parkování pro rezidenty.


 

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky parkování, volby, Praha 7, zdražení, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 7 nechá o zdražení parkování rozhodnout občany hlasováním  |  Praha 7  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.