Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VÁNOCE NA ŠESTCE: Šest vánočních stromů, osmimetrový jelen i kluziště před oborou Hvězda

V adventním čase našim čtenářům představujeme, jak letos vypadají Vánoce v jednotlivých městských částech Prahy. Advent v městské části Praha 6 začal o první adventní neděli 29. listopadu, a to rozsvícením vánoční výzdoby v ulicích. Vedle čtrnáctimetrového smrku na Vítězném náměstí jí vévodí také svítící osmimetrový jelen. Pro veřejnost bude koncem týdne také připravené veřejné kluziště u obory Hvězda.

Hlavní dominantou Šestky je osmimetrový svítící jelen

Vánoční osvětlení hlavních ulic v Praze 6 se poprvé rozsvítilo v neděli 29. listopadu v 17 hodin. V městské části se tento den také rozzářilo celkem šest vánočních stromků. Nacházejí se na Malém Břevnově, na Břevnově u Kulturního centra Kaštan, ve Vokovicích v ulici V Středu, na sídlišti Dědina a u Písecké brány. Největší vánoční strom v Praze 6, který stojí na Vítězném náměstí, městská část letos obdržela darem od jednoho ze svých občanů z Hanspaulky. Hlavní dominantou Šestky je však osmimetrový svítící jelen, který se nachází přímo uprostřed Vítězného náměstí.

„Letos jsme kvůli koronaviru museli postupně zrušit téměř celý kulturní, sportovní i volnočasový program pořádaný městskou částí,“ říká Jan Lacina, místostarosta Prahy 6 pro kulturu, sport a volný čas. „Zrušen je tím pádem také prakticky celý vánoční program, na který jsme bývali dosti pyšní. Tak jsme se alespoň rozhodli posílit vánoční výzdobu v ulicích. Jelen uprostřed Kulaťáku bude mít v Praze 6 premiéru a doufám, že to lidé ocení a že se jim bude líbit,“ dodává místostarosta.

Veřejné kluziště před oborou Hvězda nabídne vstup zdarma i broušení bruslí

Od konce prvního prosincového týdne bude pro všechny sprotovní zájemce i pro bruslařské nadšence k dispozici veřejné kluziště. Letos se však přesune z Vítězného náměstí v Dejvicích, kde stojí aktuálně odběrné pracoviště na koronavirus, na Vypich před oboru Hvězda, konkrétně do areálu dopravního hřiště Domu dětí a mládeže Praha 6. „Zájemcům bude kluziště otevřeno denně od 9 do 21 hodin. Kromě samotného bruslení nabídne také půjčovnu bruslí, broušení nožů či doprovodný program se školou bruslení pro malé i velké začátečníky. Vstup na kluziště bude zdarma,“ uvedl tiskový mluvčí Prahy 6 Jiří Hannich​.

Adventní trhy na Kulaťáku probíhají vždy v sobotu

Také na adventní trhy se v Praze 6 nezapomíná. Ty na Kulaťáku probíhají každou sobotu, a to už od 28. listopadu, kdy byly zahájeny. V sobotu 5. prosince se lidé kromě klasických farmářských produktů budou moct těšit rrovněž na rozšířenou nabídku českých rukodělných a vánočních výrobků. Kromě toho se po trzích budou tutu sobotu od 10 do 12 procházet také mikuláš, čert a anděl.

Srdce pro Havla i stromečky pro klienty zařízení sociálních služeb

Srdce pro Václava Havla vznikne v parku Petra Šabacha. Půjde o obrazec ve tvaru srdce, který bude tvořený ze svíček, které zde lidé s tichou vzpomínkou na prvního polistopadového prezidenta budou moci pokládat. Srdce zde bude umístěno symbolicky 18. prosince, tedy na výročí skonu Václava Havla. 

Praha 6 ale nezapomíná ani na spoluobčany, kteří budou trávit vánoční svátky v zařízeních sociálních služeb. Ve spolupráci s mateřskými školami městská část zajistila malé vánoční stromečky. Ty ozdobily děti ze školek vlastoručně vyrobenými ozdobami. „Děti si také pro klienty zařízení sociálních služeb připravily perníčková přání a nakreslily pro ně obrázky s vánoční tematikou. Dárky ze školek nyní Praha 6 rozváží do jednotlivých zařízení,“ dodal mluvčí Hannich.

Ohodnoť článek

Foto praha6.cz, Facebook Dům dětí a mládeže Praha 6, Facebook Trhy na Kulaťáku

Štítky Vánoce, výzdoba, strom, Praha 6, advent, Praha, jelen, městská část, vánoční stromek, Václav Havel, Břevnov, Petr Šabach, Jan Lacina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VÁNOCE NA ŠESTCE: Šest vánočních stromů, osmimetrový jelen i kluziště před oborou Hvězda  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.