Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VIZUALIZACE: Na smíchovském břehu Vltavy postaví byty, zmizí sportoviště. Praha schválila změnu územního plánu

Praha změnila územní plán tak, že umožní stavbu bytového projektu Šemíkův břeh u Vltavy na Smíchově. Změnu schválili zastupitelé hlavního města. Stavbu bytů podél Strakonické ulice plánuje firma Sebre spoluvlastněná podnikatelem Janem Fidlerem. Záměr kritizují někteří místní obyvatelé, kterým se nelíbí, že by kvůli stavbě mělo zmizet sportoviště, jiní naopak na jednání projekt podpořili.

Sebre plánuje podle svého webu na zhruba třech hektarech jižně od železničního mostu postavit 50 tisíc metrů podlažní plochy s nižšími stovkami bytů, v parteru budou služby a obchody. Projekt bude podle informací investora zahrnovat také obnovu nábřeží, vytvoření nové náplavky a parku a úpravy veřejných prostranství v části Strakonické ulice a Hořejšího nábřeží. Nové výstavbě má ustoupit soukromé fotbalové hřiště a golfové centrum Erpet.

O projektu se v Praze 5 jedná téměř dekádu, městská část v minulosti uzavřela s investorem memorandum o spolupráci, které počítalo s přesunutím sportoviště na sousední Císařskou louku a propojení ostrova se smíchovským břehem. To se však zatím nepodařilo prosadit kvůli nesouhlasu firmy České přístavy, která vlastní pozemky na ostrově. Starostka Prahy 5 Radka Šimková (Praha 5 Sobě) řekla, že i když nynější vedení radnice s memorandem nesouhlasí, je pro městskou část závazné.

„Problém spatřujeme zejména v nenávratné ztrátě velké plochy, která mohla být využita pro sport, jak tomu bylo i v minulosti. Adekvátní náhrada pozemků funkčně vymezených pro sport není v oblasti dolního Smíchova vyřešena,“ uvedla v tiskové zprávě Radka Šimková.

To, že mají sportovní plochy, byť nyní veřejně nepřístupné, zaniknout bez náhrady, kritizuje i spolek Za lepší Smíchov. Několik místních obyvatel vyzvalo zastupitele, aby změnu územního plánu zamítli. Jiní místní naopak přišli projekt podpořit, protože podle nich bude znamenat kultivaci nyní zanedbané lokality, která povede i ke zvýšení bezpečnosti.

„Tahle změna územního plánu je smutná zpráva pro sport na Praze 5. Bude mít za následek významné oslabení sportovní vybavenosti v dolní části Smíchova, a to nenahradí ani finanční příspěvek investora. Musíme jen doufat, že hlavní město opravdu použije svoji část prostředků do rozvoje sportu na území Prahy 5, tak jak přislíbilo,“ sdělila místostarostka a radní pro sport Monika Shaw Salajová (SEN 21).

Náměstek primátora Petr Hlaváček (STAN) řekl, že magistrátu se podařilo s investorem vyjednat zvýšení takzvané kontribuce, tedy příspěvku městu na rozvoj veřejné infrastruktury, na 100 milionů korun. Jak sdělil Marcel Pencák z odboru vnějších vztahů Prahy 5, Pětka z toho získá 48,6 milionu. „Dohodli jsme navýšení finančních prostředků za účelem podpory sportu na městské části," řekl Hlaváček a dodal, že projekt považuje za architektonicky kvalitní.

Další plnění v hodnotě zhruba 65 milionů korun ze strany firmy bude podle schválené smlouvy nefinanční a bude zahrnovat převod pozemků na město a vybudování veřejných prostranství. Rekonstrukce prostranství Strakonické ulice a Hořejšího nábřeží vyjde na 13,9 milionu, vybudování pobytového parku na nábřeží Vltavy v hodnotě 51,2 milionu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sebre

Štítky Smíchov, byty, Vltava, Šemíkův břeh, Sebre, zastupitelstvo, územní plán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aneta Jirásková

To snad vždycky přijde developer s úplatkem a hned se v jeho prospěch proti vůli občanů změní územní plán. A je jim jedno, zda se jedná o zeleň, zde sportoviště....

Sobota, 22. června 2024, 12:43Odpovědět

Jiří Svoboda

Za svého mládí jsem rád chodíval na Zimní turnaj Tatry Smíchov, kde hráli naše prvoligové kluby i zástupci třeba okresního přeboru. Na škvárovém hřišti Tatrovky jsme si nejednou odřeli kolena, probíhaly tam i některé naše hodiny tělocviku, na přilehlém házenkářském hřišti se v zimě, než pořádně zamrzla Vltava v "Háfnu," i bruslilo. To všechno už je v háji. Tatrovka jako fabrika neexistuje, u Anděla místo ní stojí nákupní centrum, hřiště zarůstá lebedou, a teď nenažraní devolepeři chtějí zmršit i nábřeží a bývalé hřiště, které zkorumpované mozky nechali schválně zchátrat, aby byla záminka ho zlikvidovat, zastavět předraženými baráky pro smetánku. Pokrok nezastavíš. Teď už zbývá jenom zastavět Císařskou louku. Vsadil bych se, že tato myšlenka už pomalu dozrává v nějaké vylízané, chamtivé makovici.

Sobota, 22. června 2024, 12:34Odpovědět

Josef Volfík

Tak zedníci dají městské části 50 milionů, sto milionů... To tedy asi přijdou na buben, ne? Anebo zdraží byty tak, aby je těch 50, 100 milionů vůbec nebolelo?

Sobota, 22. června 2024, 06:48Odpovědět

Aneta Jirásková

Samozřejmě že o to zdraží byty. Úplatky nedávají z vlastní kapsy.

Sobota, 22. června 2024, 12:45Odpovědět

VIZUALIZACE: Na smíchovském břehu Vltavy postaví byty, zmizí sportoviště. Praha schválila změnu územního plánu  |  Praha 5  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.