Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Radní Prahy 3 schválili záměr přejmenovat Koněvovu ulici. Ptají se na názor občanů

Z jedné z páteřních ulic Žižkova, která nese jméno Koněvova, by se mohla stát ulice Hartigova. Ivana Stěpanoviče Koněva, který v roce 1956 řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou, by tak mohl nahradit Karel Hartig, stavitel a první starosta obce Žižkov. K této změně se mají vyjádřit obyvatelé.

Místo sovětského velitele první žižkovský starosta

Ivan Stěpanovič Koněv je vnímán jako kontroverzní sovětský velitel, který je sice známý jako osvoboditel Prahy po druhé světové válce, ale zároveň na podzim 1956 řídil krvavé potlačení maďarského povstání sovětskou armádou a na jaře 1968 vedl vojenskou delegaci, jejíž členové v Československu prováděli například zpravodajský průzkum před srpnovou invazí vojsk Varšavské smlouvy.

Vzhledem k tomu, že Klub přátel Žižkova podal žádost na přejmenování ulice a také vzhledem k aktuálně probíhající ruské invazi na Ukrajině, chce vedení Prahy 3 znovu zahájit diskuzi o přejmenování Koněvovy ulice. Nově by Koněvova ulice mohla nést jméno prvního starosty obce Žižkova Karla Hartiga.

Praha 3 pronajme Viktorce stadion na 30 let za korunu ročně. Konečně máme zase domov, zní z klubu

Praha 3 pronajme klubu FK Viktoria Žižkov stadion v Seifertově ulici na 30 let za korunu ročně. Na úterním zasedání to schválili zastupitelé Prahy 3. Klub bude nově mít předkupní právo pro případ, že by se městská část rozhodla v budoucnu během...

Hartigova širší rodina s přejmenováním souhlasí

„Historie i současné dění ukazuje na rizikovost pojmenovávání ulic po osobnostech vojenského a politického života komplikovaného 20. století. Na druhou stranu má Praha 3 velký dluh vůči osobnosti, která se bezpochyby pozitivně zapsala do historie Žižkova, a tou je Karel Hartig, stavitel, první starosta obce Žižkova, vlastenec a všestranně činorodý člověk, stopy jehož působení nacházíme na Žižkově dodnes,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro kulturu a strategické plánování Prahy 3 Pavel Křeček (STAN).

S navrženým pojmenováním souhlasí i širší Hartigova rodina. „Jsme přímými potomky rodiny Stome, která vlastnila statek Pražačka a rozsáhlé pozemky v okolí a do které se Karel Hartig v roce 1865 přiženil. Nejsme si vědomi, že by žili přímí potomci Karla Hartiga, proto si dovolujeme tento souhlas vyslovit my, členové jeho širší rodiny,“ uvedl zástupce rodiny Ivo Stome.

„Žižkovské metro“ dostane nový kabát. Oprava čeká celou Seifertovu ulici

Pražští radní schválili proměnu jedné z nejvýznamnějších žižkovských ulic, kterou je Seifertova. Úpravy čekají i ulice Táboritská a Jičínská. V ulicích se chystá rekonstrukce tramvajové trati, což je příležitost k celkové proměně veřejného...

Přejmenování by mohlo být problematické pro místní

Přejmenování ulice by mohlo být problematické pro lidi, kteří v ulici bydlí nebo podnikají. „Jedná se o nejdelší ulici v Praze 3 a jednu z největších v rámci celé Prahy, která je významně obydlena fyzickými osobami a zároveň je sídlem řady firem a právnických osob, pro které může přejmenování znamenat mnoho komplikací. Proto chceme zahájit rozsáhlou informační kampaň a hledat co nejschůdnější a pro občany maximálně komfortní způsob řešení,“ vysvětlil Křeček.

Radnice chce ještě před předložením návrhu zastupitelům Prahy 3 a následně místopisné komisi a radním magistrátu získat názory místních, a to například formou dotazníkového šetření. Vedení městské částy by zároveň vypracovalo harmonogram celého procesu a informační kampaň o změnách, které by se občanů a podnikatelů v ulici případně týkaly.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 3

Štítky politika, ulice, přejmenování, Koněvova, Praha, Karel Hartig, Ivan Stěpanovič Koněv, Žižkov, Sovětská armáda, rodina, druhá světová válka, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa, Ukrajina, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní Prahy 3 schválili záměr přejmenovat Koněvovu ulici. Ptají se na názor občanů  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.