Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Trojka letos investuje do velkých projektů. Peníze půjdou na bytové domy, lesní školku či úpravu náměstí

Praha 3 letos vyčlenila nemalou částku peněz na své rozsáhlé investiční projekty. Díky nim by měla být třetí městská část zvelebena. Finance půjdou na opravu školek, domů, garáže a také veřejných míst, mezi které patří například Tachovské náměstí.

Rozsáhlé stavby a revitalizace

Investiční a stavební akce Trojka uskuteční v rámci strategie, která určuje směr třetí městské části hlavního města České republiky do roku 2030. „Tyto akce můžeme realizovat díky úsporám v minulých letech a práci, kterou jsme věnovali přípravě projektových dokumentací a získání potřebných povolení,“ sdělil místostarosta Pavel Dobeš (STAN). Nejvíce financí vedení Prahy 3 vyčlenilo na rekonstrukci bytových domů, konkrétně do bytového objektu Blahoslavova a Táboritská. Oprava domu na rohu ulic Blahoslavova a Roháčova se již blíží ke zdárnému konci. Trojka do této rekonstrukce investovala více než 200 milionů korun.

„Až bude rekonstrukce hotová, byty budou nabídnuty k privatizaci současným nájemníkům, což jsme za městskou část slíbili. Zároveň vznikne 12 nových bezbariérových bytů vhodných pro osoby se zhoršenou pohyblivostí. Bude tu i kavárna a další nebytové prostory, které zůstanou v majetku Trojky k pronájmu,“ dodal Dobeš.

Zatímco proměna bytového domu Blahoslava se blíží ke konci, revitalizace bytových domů v Táboritské, Kubelíkově a Husinecké ulici bude teprve zahájena. Nyní probíhá výběrové řízení na dodavatele stavby, která by měla začít již v březnu. Rekonstrukce by podle plánů měla být dokončena v roce 2023 a dohromady má vyjít na 270 milionů korun. Trojka na tento projekt letos vyčlenila 60 milionů korun.

Trojka vybrala podobu nového domu sociálních služeb. Porotu zaujala lůžka u oken, přehlednost a přístupnost

Plánovaný domov pro seniory v ulici Pod Lipami navrhne pro Prahu 3 studio Projektil architekti, které uspělo v architektonické soutěži. Informovala o tom mluvčí radnice Zuzana Křížková. Novostavba vznikne na místě nynějšího domova, který je podle...

Opozici se nelíbí investice do obytných domů

Deset milionů městská část investuje také do rekonstrukce podzemní garáže ve Vinohradské ulici. Poté, co vybraní stavbaři opraví nosné konstrukce, by garáž měla pojmout až 70 aut a 15 motorek. Během rekonstrukce má podle plánů vzniknout také zatravněná střecha se zavlažováním z retenčních nádrží. Opravu nebytových prostorů považuje za smysluplnou například opoziční zastupitel Tomáš Sunegha (KDU-ČSL), který je toho názoru, že oprava obytných domů je pro městské části zatěžující. „Obec by neměla bytové domy rekonstruovat. Obec má spíš vlastnit byty než domy. Při rekonstrukci nebytových domů obcí sice korupční nebezpečí také existuje, ale návratnost vložených prostředků je příznivější než u domů bytových,“ tvrdí Sunegha.

Trojka podepsala s FK Viktoria Žižkov smlouvu o třicetiletém nájmu. Klub bude mít i předkupní právo

Praha 3 po dvouletých jednáních v úterý 1. února 2022 podepsala s fotbalovým klubem Viktoria Žižkov smlouvu o třicetiletém nájmu stadionu v Seifertově ulici za symbolickou korunu ročně. Veřejnost o tom informovala mluvčí radnice Zuzana Křížková....

Vybudování lesní školky a úprava škol i školek

Trojka potěší rodiče a děti vybudováním lesní školky či úpravou škol a již zaběhlých mateřských školek. Obecní lesní školka Prahy 3, která má vzniknout v novém parku Kapslovna, by se měla stát pražským unikátem. Tři spojené menší dřevostavby by měly pojmout 18 dětí a nebude v nich chybět toaleta, ložnice pro děti či jídelna.

„Lesní školky u nás zatím vznikají zejména v okolí měst a jsou zpravidla soukromé. V Německu a Skandinávii je jich mnohem více a běžně je zřizují obce. Blízkost lesa není přitom podmínkou. Hlavním principem je, že děti tráví většinu času venku v přírodě, k čemuž dobře poslouží i zarostlý park,“ míní předseda výboru pro výchovu a vzdělávání Michal Vronský (TOP 09). Menší vklad půjde do školek Vozová a Jeseniova či škol Pražačka a Lupáčova. Obnovy se dočká škola na Havlíčkově náměstí. Letošní investice do škol a školek vyjdou Trojku až na 88 milionů korun.

Proměna náměstí a parku

Praha 3 letos investuje 40 milionů korun do proměny Tachovského náměstí, kde má vzniknout nový veřejný prostor s mobiliářem, schodištěm, porosty a vstupy do parku na Vítkově. Celková investice by se měla pohybovat okolo 61,5 milionu korun.

Revitalizace se letos dočká i Žižkovo náměstí, obnoven bude také park Židovské pece. „Dokumentace řeší vybudování prvků drobné architektury, například kavárenského stánku se sociálním zázemím, umístěného v prostoru mezi dětskými hřišti, hledištěm a rozáriem. V rámci projektu bude vybudováno nové veřejné osvětlení, vodovodní a kanalizační přípojky, mobiliář zahrnující lavičky, odpadkové koše i stojany na kola a řešeny jsou také rozsáhlé vegetační úpravy,“ uvedla vedoucí odboru ochrany životního prostředí Jana Caldrová. Menší úpravy se budou dít také v parku Parukářka. Dělníci zpevní plochy a schodiště, které se nachází v havarijním stavu.

Trojka zřídila pozici romské poradkyně. Romům má pomoci s řešením bydlení, vzdělání i zaměstnání

Praha 3 zřídila samostatnou pozici romské poradkyně, která má pomoci Romům řešit různé životní situace. Romové jsou v této městské části nejpočetnější menšinou a podle místostarosty Ondřeje Ruta (Zelení) se stále potýkají s diskriminací při...

Sport, péče a kultura

Radní letos přispějí také na sportovní odvětví. Stadion Viktoria Žižkov se dočká oprav zázemí a tribun, v budoucnu by se za městské peníze měl vybudovat skatepark v areálu Pražačka. Vedení třetí městské části také připravuje projekt nové haly na plážový volejbal. „Všichni už určitě slyšeli o naší největší investici, kterou je 25 milionů na rekonstrukci fotbalového stadionu, což nás letos finančně dost vyčerpá. Věřím ale, že dojde i na další akce,“ řekl radní pro sport František Doseděl (Piráti).

Trojka též plánuje investovat do kultury a péče o seniory. Nové bydlení plné kvalitních služeb má důchodcům nabídnout dům sociálních služeb v ulici Pod Lipami, na který letos poputují dva miliony korun. Praha 3 se bude finančně podílet také na výstavě Galerie Toyen na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde na podzim proběhne výstava k výročí 100 let od vzniku Velké Prahy. „Oproti stálé expozici Žižkov 1881—1922, otevřené v minulém roce v Galerii pod radnicí, bude nová výstava více multimediální a bude mapovat významné historické milníky Prahy 3 ve 20. století,“ uvedl radní pro kulturu Pavel Křeček (TOP 09 a STAN).

Tramvajová zastávka Husinecká už není. Nahradila ji Viktoria Žižkov

Tramvajová zastávka Husinecká V Praze 3 se nově jmenuje Viktoria Žižkov podle blízkého fotbalového stadionu. Nově je u ní i stejnojmenná zastávka autobusů, která vznikla po prodloužení linky 101. Informovala o tom mluvčí třetí městské části...

Ohodnoť článek

Štítky investice, stavba, rekonstrukce, revitalizace, peníze, změny, Praha, Praha 3, projekt, bytový dům, Tachovské náměstí, Pavel Dobeš, Starostové a nezávislí, TOP 09, Česko, FK Viktoria Žižkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trojka letos investuje do velkých projektů. Peníze půjdou na bytové domy, lesní školku či úpravu náměstí  |  Praha 3  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.